Завершення роботи міжнародної резиденції “Residents of Universe”

21 жовтня 2019 року
Освіта

У Каразінському університеті за ініціативою центру сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр» реалізовано проєкт міжнародної мистецької резиденції “Residents of Universe”.

Партнерами проєкту стали Schafhof — Європейський арт-центр у Верхній Баварії, Асоціація «Польща–Україна», Культурний центр “Zamek”, Литовська асоціація фотографів в Клайпеді та Британська Рада в Україні.

Головні завдання цьогорічної резиденції — міждисциплінарність та взаємодія науки й мистецтва.

Роботи учасників у форматі “work in progress” експонувалися в Художній галереї імені Генріха Семирадського. Відвідувачі могли побачити проєкти на різних стадіях фіналізації.

За задумом, нариси, жива матерія роздумів та мистецьких досліджень нагадують про невпинність творчого процесу. Різноманіття «інструментів», які обирали митці, пошуки найбільш виразної візуальної мови підкреслили багатовимірність простору, де наука й мистецтво можуть взаємодіяти.

Учасниками міжнародної резиденції стали митці з України, Німеччини, Великої Британії, Іспанії, Польщі та Литви: Анастасія ЛойкоОлександр СіроусАнна ТарадінаРафаель КромХав’єр ЕступінянТомас ТерекасПатрісія ПліхМанца Бажек та Джоселін МакГрегор.

Вони протягом місяця працювали над власними проєктами на одній з університетських локацій: музеї археології, музеї природи, музеї історії університету, центральній науковій бібліотеці, ботанічному саду, обсерваторії, будівлі та подвір’ї університету. Кожен з учасників, консультуючись з представниками підрозділів та запрошеними «ЄрміловЦентром» асистентами, провів власне дослідження локації, допрацював концепцію майбутнього проєкту та розпочав його реалізовувати. Також резиденти досліджували міський простір Харкова, відвідали Пархомівський художній музей та унікальний археологічний об’єкт культурної спадщини України — історико-культурний заповідник «Більське городище».

Під час підготовки до фінальної виставки «ЄрміловЦентр» разом з учасниками провели низку мистецько-освітніх заходів. Зокрема Манца БажекДжоселін МакГрегорПатрісія ПліхТомас ТерекасАнна Тарадіна та Анастасія Лойко запропонували формат “artist talk”, де вони розповіли про власний творчий шлях та методи роботи. Олександр Сіроус провів майстер-клас з VR-технологій у поєднанні з 2/3D-анімацією. Іспанський художник Хав’єр Еступінян організував воркшоп зі створення відеоролику, а митець з Німеччини Рафаєль Кром влаштував мистецький велопробіг.

Також 17 жовтня виставку відвідала група з розроблення та впровадження модернізації музейно-виставкового комплексу університету згідно зі Стратегією розвитку університету на 2019–2025 роки на чолі з головою, завідувачем кафедри історіографії, джерелознавства та археології історичного факультету, професором Сергієм Посоховим.

Резиденція “Residents of Universe” стала платформою для спілкування, обміну досвідом та налагодження міжсекторальних зв’язків. Новий досвід для митців, університетської спільноти та «ЄрміловЦентру» завершився якісно новим рівнем організації мистецьких резиденцій. Також проєкт резиденції “Residents of Universe” підтримав Український культурний фонд.

Текст: Валерія Харченко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання