Музей історії університету

Музей історії, фото Вікторія Якименко

Facebook
Instagram
Youtube

Музей історії університету, заснований у 1972 році, є одним з перших музеїв закладів вищої освіти Харкова. Він є візитною карткою Каразінського університету. Експозиція музею занурить вас в атмосферу університетського минулого, а екскурсоводи проведуть стежками тривалої та захопливої історії Alma Mater. Щорічно музей відвідує понад 4 000 студентів, школярів, учасників міжнародних конференцій, харків’ян та гостей міста.

Серед гостей — керівники міста та області, представники інших закладів вищої освіти, іноземних організацій та посольств майже 40 країн. На сьогодні у фондах музею зберігається майже 19 000 експонатів основних фондів, а також 10 000 фотонегативів, що висвітлюють історію університету.

Щорічно працівники музею пропонують відвідувачам 5–7 тимчасових виставок з історії Каразінського університету, присвячених відомим вихованцям та вченим, університетським будівлям та колекціям, академічному життю та повсякденності університетської корпорації. Крім цього, спільно з архівними та музейними установами Харкова проводяться загальноміські виставки, у яких відображаються цікаві сторінки з минулого Харківщини.

Музей є ідейним натхненником та організатором усноісторичних проєктів, творчих перформансів, майданчиком для презентації видань з історії університету.

Графік роботи: з понеділка до п’ятниці з 10:00 до 16:00 (в умовах воєнного стану працює дистанційно).

ВІДЕОЕКСКУРСІЇ МУЗЕЄМ ІСТОРІЇ УНІВЕРСИТЕТУ

    • Вікторія Юріївна Іващенко, директор музею історії — Народження університету

    • Ірина Василівна Калініченко, головний зберігач фондів музею історії —Навчальна та наукова діяльність університету в ХІХ — на початку ХХ ст.

 

    • Павло Вікторович Єремєєв, старший науковий співробітник музею історії —Університет, культура, суспільство (ХІХ — початок ХХ ст.): Каразінський у вирі подій

    • Ольга Іванівна Красько, старший науковий співробітник музею історії —Харківський університет у буремні часи. 1920–1940-ві роки

    • Ірина Юріївна Іваненко, науковий співробітник музею історії — Університет в другій половині ХХ ст.

    • Вікторія Олександрівна Півень, старший науковий співробітник музею історії —Університетське сьогодення

Корисні посилання