Музей природи

Музей природи, фото Вікторія Якименко

Державний музей природи Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна — один із найстаріших музеїв Європи, великий науково-просвітницький та навчальний центр України, який займається експозиційною, науково-дослідною, просвітницькою роботою, веде пропаганду наукових і екологічних знань.

Незабаром після відкриття Імператорського Харківського університету його правління звернулося до всіх директорів училищ з проханням надсилати до університету видатні витвори краю. У 1805 році опікун Харківського навчального округу граф Северин Потоцький закупив у Ганновері колекцію професора Андре, а у Санкт-Петербурзі колекцію італійця Четті, що складалася з багатьох видів тварин: коралів, мушель, молюсків, комах, птахів, а також скам’янілостей та мінералів. До Харкова вони прибули 2 квітня 1807 року. Ця дата і вважається днем заснування музею.

У поповненні колекцій музею та сприянні його розвитку брали та беруть участь відомі вчені та суспільні діячі, а також усі шанувальники природи. Музей став місцем зберігання унікальних наукових цінностей.

Наразі в наукових фондах музею зберігаються понад 250 000 експонатів з усього світу. Це опудала і тушки, черепи, скелети, яйця птахів, мокрі та сухі препарати різних тварин, комахи, зразки гірських порід та мінералів, викопні рештки і скелети, муляжі, гіпсові зліпки вимерлих тварин. У 23 залах музею розгорнуті експозиції чотирьох відділів: геологічного, безхребетних і хребетних тварин, еволюції органічного світу та охорони природи. Експонати демонструються у вигляді систематичних колекцій, а також біогруп та яскравих діорам, які обладнані аудіовізуальними засобами.

Музей виконує навчальні функції, забезпечує проведення занять зі студентами, надає консультації науковим співробітникам та вченим, організовує тимчасові виставки з природоохоронної тематики, мінералогії та палеонтології. Музей природи підтримує зв’язки з багатьма науковими закладами та музеями країн світу. Кожен рік з експозиціями знайомляться понад 40 000 мешканців міста, туристів, іноземних гостей, фахівців з різних галузей науки, вчених.

Положення про Музей природи

Корисні посилання