Рекомендації від факультету психології, які допоможуть у стресовій ситуації

22 березня 2022 року

У тривалій стресовій ситуації факультет психології рекомендує:

  1. Пам’ятати, що стрес є певною реакцією на виклики середовища з ціллю прилаштуватися до нових умов, що (у разі тривалого впливу стресових чинників на психіку) має такі свої фази: тривога, виснаження та знесилення (на цих фазах допомога нашому організму найбільш необхідна). Тому дуже важливо розуміти реакції свого організму та психіки в цих ситуаціях і вміти собі допомогти.
  2. Не допускати зростання інформаційного стресу, що може виникати від перенасичення новинами й інформацією негативного характеру. Безумовно, ми хочемо дізнаватися про все, що відбувається навіть тоді, коли мова йде про небажані події, проте важливо лімітувати, обмежувати себе в обсязі інформації, яку ми отримуємо щодо ходу цих подій. Зараз людині дуже легко включатися в інформаційні потоки через «ґаджиталізацію» життєвого простору, однак важливо допомагати собі в цій ситуації шляхом профілактики психологічного здоров’я. Тобто важливо обмежити кількість переглядів новин та їх тривалість. Це може бути 1–4 рази на день не більше ніж 15 хвилин кожного разу.
  3. Не проводити години в соціальних мережах та за переглядом відео чи будь-якого іншого контенту щодо подій в Україні, тому що це може прискорювати виникнення депресивних станів, апатії тощо. Надзвичайно важливо наповнювати цей час, якщо є можливість, включенням у професійну діяльність, волонтерством, освітнім процесом, хобі, прогулянками на свіжому повітрі тощо.
  4. Максимально зберігати можливість спілкуватися з оточенням: рідними, друзями, знайомими. Ми соціальні за своєю природою, тому потребуємо комунікації з іншими, хочемо бачити, що не тільки ми одні опинилися в тій чи іншій ситуації, хочемо навіть в екстремальній ситуації мати змогу розмовляти та відчувати, що життя триває. Тільки ми самі можемо собі в цьому допомогти, тому бажано не замикатися та не ізолюватися від оточення. Це дає додаткове відчуття безпеки. Пам’ятайте, що проста розмова може бути підтримкою та розрадою в скрутній ситуації не тільки для вас, а й для людей, які поруч. Тому будьте також уважними до оточення, особливо в хвилини, коли бачите, що іншому складно.
  5. Пам’ятати про фахову психологічну допомогу. Зараз той час, коли особливо важливо допомагати собі та не ігнорувати свій психоемоційний стан й звертатися до психолога. В університеті працює онлайн психологічна допомога. Можуть виникати страх, гнів, горе, образа, провина, розгубленість, безвихідь, сум, апатія, депресія тощо. Вербалізація цих станів та вчасна допомога фахівця (онлайн-робота нічим не гірша ніж офлайн-) допоможе максимально конструктивно подолати ці стани.
  6. Турбуватися про свій фізичний стан. Залежно від можливостей допомагати своєму організму бути в тонусі чи розслаблятися. Максимально здоровий сон (за допомогою пігулок після консультації з лікарем, якщо це необхідно, — снодійні тощо), медитації з можливістю згадувати приємні миті зі свого життя чи фантазування та налаштування на ті, які будуть після перемоги та повернення до звичного життя, нормування свого дихання, яке навіть під час стресу важливо вчитися зберігати глибоким та розміреним. Навіть якщо ви перебуваєте в укритті, важливо слідкувати за тим, щоб була циклічність відпочинку та активності. Якщо є змога, не зайвим буде заняття спортом.
  7. Не соромитися боротися зі стресом тими звичками, які можуть здаватися невчасними та недоречними. Це може бути навіть спів чи розважання себе, наприклад, «грою в міста» тощо.
  8. Відслідковувати в собі неадаптивні думки на кшталт таких: «усе погано», «я не зможу це подолати» тощо. Допомагати собі формулюванням позитивних настанов: «я зможу», «ця ситуація не триватиме вічно», «я вірю в себе, і як би не було складно, я це подолаю».

Будемо особливо уважними одне до одного у складний час! Ми віримо в нашу перемогу! Ми все подолаємо! Тримаймося разом! До зустрічі в стінах нашого рідного університету!

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання