Презентація проєкту модуль Жана Моне «Зовнішня політика ЄС»

26 листопада 2019 року
Міжнародна діяльність

13 листопада 2019 року в Каразінському університеті відбулася презентація проєкту модуль Жана Моне «Зовнішня політика ЄС» (60022-EPP−2018-1-UAELPJMO-MODULE), що реалізується протягом 2018–2021 років за фінансової підтримки Виконавчого агентства з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури (ЕАСЕА) Європейської комісії.

Програму презентували керівник робочої групи проєкту, завідувач кафедри міжнародних відносин, міжнародної інформації та безпеки, доцент Людмила Новікова, член робочої групи проєкту, заступник начальника служби управління персоналом, доцент Валерій Рєзніков, член робочої групи проєкту, заступник декана з наукової роботи факультету міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу, доцент Олена Доценко.

На початку презентації Олена Доценко розповіла про види діяльності та цілі проєктів Жана Моне в межах програми Erasmus+, зазначивши, що вони покликані сприяти удосконаленню викладання та дослідницької діяльності в галузі євроінтеграційних процесів, поширенню тематики у всьому світі. Також було стисло окреслено історію створення модуля та внесок Жана Моне разом з іншими «батьками-засновниками» у процес становлення Європейського Союзу в сучасному вигляді.

Окрему увагу приділено розгляду формування сучасного складу Європейського Союзу, етапам його розширення та характеристиці символів ЄС.

Людмила Новікова презентувала структуру модуля Жана Моне, який складається зі 120 академічних годин лекційних та семінарських занять загальної та спеціальної частини, розрахованих на 2019/2020 навчальний рік. Загальну частину присвячено історичному огляду зовнішньої політики ЄС та європейської інтеграції, її сутності, розгляду системи зовнішньої політики ЄС, визначенню її акторів та порядку прийняття рішень.

Спеціальна частина охоплює такі теми: спільна зовнішня політика, розширення ЄС, демократія та верховенство права, права людини, спільна зовнішня політика безпеки та оборони, зовнішня політика сусідства ЄС, екологічна політика ЄС, український акцент зовнішньої економічної політики ЄС, проблеми поза реальною зовнішньою політикою тощо.

Валерій Рєзніков ознайомив присутніх з командою проєкту, зокрема із запрошеними викладачами: Штефаном Кірхнером (Фінляндія), Арндтом Куннеке (Німеччина), Хосе Густаво Пріето Муньозом (Італія), Федерікою Крістані (Словакія) — та темами, які вони викладатимуть.

Наприкінці презентації всіх охочих запросили до участі у ІІ Науково-практичному круглому столі «Європейська дипломатія у ХХІ столітті», який відбудеться 10 грудня 2019 року на факультеті міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу університету.

Детальніше про програму Жана Моне, її цілі, принципи та основні напрями можна дізнатись на сайті.

Текст: Юлія Коваль

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання