Лайфхаки та небанальні ресурси у вивченні англійської мови: поради від викладача кафедри англійської філології та методики викладання іноземної мови факультету іноземних мов Валерії Ніколаєнко

23 квітня 2024 року

Людина проводить своє життя у постійному маятниковому коливанні між прагматизмом та ідеалізмом, і в підходах людей до вивчення англійської мови можна спостерігати таку ж тенденцію. Хтось полюбляє складати детальні раціональні плани для занять англійською, а хтось, навпаки, є адептом інтуїтивного засвоєння матеріалу через перегляд улюблених серіалів. 

Однак і тих, і інших на шляху до вільного володіння англійською можуть спіткати труднощі, які можна подолати за допомогою аналізу власного методичного підходу до вивчення мови. 

Спробуємо дати декілька порад, заснованих на досвіді викладання та сучасних розвідках у галузі вивчення іноземної мови.

Регулярність занять

По-перше, у своєму виборі ресурсів варто відштовхуватися від реалістичного розуміння, що засвоєння іноземної мови у дорослих базується на постійному повторенні конструкцій (пам’ятайте, що лексика також засвоюється в конструкціях!). Відповідно, задля ефективного навчання необхідно забезпечити собі регулярність занять. Проаналізуйте, коли ви маєте час на вивчення англійської: може, щодня проводите 30 хвилин в метро чи маєте обідню перерву, що витрачається на перегляд рилзів — та визначте стійку стратегію для регулярного навчання. Краще займатись англійською кожен день 20 хвилин, аніж бодай і 4 години, але раз на місяць.

Мотивація та реалістичні цілі

По-друге, важливим ключем до успішного навчання дорослих є вмотивованість. Розглядайте власну мотивацію до вивчення англійської так, наче ви є менеджером і управляєте власним потенціалом задля максимальної ефективності використання ресурсу. Ставте реалістичні цілі, орієнтуйтеся на те, для чого вам дійсно потрібна англійська мова, та не забувайте отримувати задоволення від навчання, підбираючи цікавий для себе контент. Пам’ятайте, що занадто легкі завдання відбивають бажання вчитися, так само як і надскладні. 

Інтеграція англійської в повсякденне життя

По-третє, спробуйте додати англійську в реальні сфери свого життя, де ви можете практикувати її нероздільно зі своїми звичайними інтересами. Можна почати з малого, як-то завести звичку додавати до своїх постів у соцмережах розгорнуті підписи саме англійською або спілкуватись із друзями чи колегами англійською під час обіду (спілкування не з носіями мови так само корисне!). Саме така інтеграція допомагає вбудувати іноземну мову у своє сприйняття світу, зробити акцент на вжитку. Може, саме зараз час розпочати власний блог англійською? 

Переходячи нарешті до корисних ресурсів, маємо визнати із сумішшю ентузіазму та збентеження, що сучасний ринок є перенасиченим контентом та платформами для вивчення англійської. Іноді здається, що з бурхливим розвитком комп’ютерних технологій відбулась революція у вивченні мов. Дійсно, дослідження показують нейрологічні відмінності у сприйнятті мови у тих, наприклад, хто друкує та пише від руки. Інструменти продукування мови відіграють роль у процесі навчання, тому варто підбирати ті, що підходять вам особисто, і концентруватися на регулярному зверненні саме до них.  

Штучний інтелект та ChatGPT

Не будемо навіть сперечатись із тим, що найкраще тренувати англійську з реальним співрозмовником, але таке спілкування потребує двосторонньої зацікавленості та більшого емоційного ресурсу. Тим часом ChatGPT та інші текстогенеруючі ШІ-чати готові допомогти вам та підтримати розмову на будь-яку тему, яку ви хотіли б потренувати англійською. Можна налаштувати свого штучного співрозмовника, задати його «особистість» та гарно провести час, обговорюючи фізичні закони з Ейнштейном або романтизм із Байроном, або ж пожартувати з Діном Вінчестером. Під час такої імітації взаємодії ви будете відчувати себе розслаблено та зможете просити в ШІ поради стосовно використання англійської.

Серіали та фільми чи, може, все ж подкасти та документальне кіно?

Усі знають про користь серіалів для вивчення мови, а як щодо подкастів та неігрового кіно? Фільми та серіали допомагають набирати побутову лексику, але потребують візуальної уваги для розуміння сюжету (навіть якщо ви не читаєте геть усі субтитри!) та не всі вони підходять для рівня Intermediate. 

У кіно актори природно «ковтають» слова та перебивають одне одного, як носії в реальному житті. Якщо ви швидко втомлюєтеся від перегляду кіно англійською, спробуйте документальні фільми або подкасти. Мовлення в них зазвичай чітке та помірного темпу, що дозволить сконцентруватися на розумінні контенту та засвоєнню конструкції та лексики.

Трекери та менеджери поповнення словникового запасу

Для розширення словникового запасу та контекстуалізації нових одиниць підійдуть застосунки, що управляють вашим прогресом, як-от вже меметичний Duolingo, Rosetta Stone або вітчизняна Promova. А для розширення знань ідіом ідеально підходить молодий проєкт Treedioms, що пропонує велику кількість інтерактивних завдань та дозволяє блукати захопливою мережею англійських сталих виразів у сучасному дизайні, з прикладами та зі зручним інтерфейсом. 

Наповнення ґаджетів англомовним контентом

Завантажте застосунки, що пропонують щоденний контент англійською на теми, що вас цікавлять: від новин фінансів до технічних новинок, рецептів або цікавинок зі світу мистецтва. Застосунки на кшталт Daily Art будуть пропонувати вам невеличкі змістовні статті на цікаві теми, які будуть регулярно активувати використання англійської мови. Як джерело контенту можна також спробувати не тільки сайти новин, наприклад BBC, але і блогінг-платформи, як-от Medium або Quora, що дозволяють публікувати власні пости та чиї алгоритми формують для вас стрічку англійською на цікаві вам теми. Пости на цих платформах в середньому мають невелику довжину, що робить їх вдалим вибором для регулярного читання англійською. До того ж можливість відповісти та залучитися до дискусії підтримує наш інтерес.

Сторітелінг, фанфіки та інтрига як фактор мотивації до читання 

Любов до історій є базовим налаштуванням нашого соціального та творчого мозку, то чому б не використати це з метою вивчення мови? Читання книжок (особливо тих, що не вбачаються занадто важкими для вашого рівня мови) є надзвичайно корисним способом покращувати свою англійську. Однак так само підійдуть і фанфіки за вашим улюбленим фендомом або оріджинали на незалежних платформах публікації. Серед них можна знайти справжні неопубліковані скарби, але головне — їх легко персоналізувати за фільтрами. 

Інтрига та дієвий сюжет таких робіт буде підігрівати мотивацію читати далі та підтримувати рівень зацікавленості. Та треба звертати увагу на якість мови, якою написано роботу, оскільки багато авторів не є носіями та також роблять помилки. 

Однак якщо ви підберете роботу з хорошими оцінками за стиль, можна поєднати розваги з вивченням англійської. Чи може почати писати художні тексти англійською самим? Ніщо так не штовхає пошукати потрібне слово у словнику, як потреба для власного твору.

Підсумовуючи, порекомендуємо концентруватися на своїй мотивації, коли плануєте заняття англійською мовою. Варто пам’ятати, для чого англійська потрібна саме вам, та не забувати про регулярність самостійних занять, якої можна досягти тільки через підбір цікавих для вас особисто матеріалів. Технології сьогодення ефективно оптимізують процес вивчення мови та пропонують зручні способи доступу до контенту, залишається тільки обрати, що саме вам до вподоби. 

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання