165 років з дня народження фізика Миколи Пильчикова

21 травня 2022 року
Наука

21 травня 2022 року виповнюється 165 років з дня народження талановитого вченого, професора Харківського університету Миколи Пильчикова.

Микола Дмитрович Пильчиков — випускник (1880 рік) фізико-математичного факультету Харківського університету, видатний вчений світового рівня, винахідник, майстерний лектор, активний популяризатор науки. Під час роботи в Харківському університеті на кафедрі фізики та фізичної географії у 1884–1894 роках він обіймав посади позаштатного лаборанта, приват-доцента та екстраординарного професора, читав лекції з метеорології та дослідної фізики, постійно здійснював комплектування фізичного кабінету приладами, виготовленими в майстернях відомих європейських фірм, заснував магнітно-метеорологічне відділення та метеорологічну станцію.

Микола Дмитрович успішно проводив експериментальні та теоретичні дослідження у різних галузях фізики, електрохімії, електрофотографії, метеорології, геофізики. Він належав до когорти вчених, які першими почали досліджувати радіоактивність, а також вивчати рентгенівські промені та впроваджувати рентгенографію.

У 1893 році вчений провів магнітні дослідження у районі Курської магнітної аномалії та відкрив кілька її нових районів. Він сконструював низку оригінальних фізичних приладів, серед них рефрактометр, диференційний ареометр, термостат, рентгенівська фокус-трубка Пильчикова, однонитковий сейсмограф, а також запропонував ідею висотного скафандра. Учений відзначався винятковою працездатністю, мав високі організаційні здібності та моральні принципи. Він постійно прагнув пов’язати теоретичні дослідження з практикою.

Микола Пильчиков був обраний до різноманітних наукових установ Франції, Німеччини, Австрії.

Любов до України, її природи та літератури сформувалась у Миколи Дмитровича з дитячих років під впливом батька та збереглась у нього назавжди. Він був різносторонньо розвиненою особистістю: досконало володів сімома мовами, займався перекладами літературних творів українською, писав ліричні вірші, професійно займався живописом і майстерно грав на скрипці.

Текст: Маргарита Мороз

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання