У Каразінському пройшов форум «Освіта. Наука. Бізнес»

15 червня 2023 року
Освіта, Наука

14 червня до Каразінського завітали представники влади, бізнесу, освітнього сектору, науковці, щоб обговорити спільні проблеми, перспективи співпраці на форум «Освіта. Наука. Бізнес».

Зокрема, на заході були присутні начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубовголова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, Харківський міський голова Ігор Терехов, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки і інновацій Юлія Гришина, заступниця голови Національного агентства із забезпечення якості освіти Олена Єременко, заступник начальника Головного управління ДСНС України у Харківській області Анатолій Торяник, ректор Каразінського університету Тетяна Кагановська та багато інших.

На актуальності та важливості форуму наголосив Олег Синєгубов: «Настав час об’єднати державні органи, уряд, бізнес, освіту і науку. Оскільки ми маємо наразі відповідати сучасним вимогам і питання відродження бізнесу, освіти, науки на Харківщини стоїть дуже гостро. Це перший такий захід. Ми можемо анонсувати, що їх буде кілька — за основними напрямами. Дуже важливо чесно подивитися одне одному в очі та сказати, які виклики у нас наразі є. Ми маємо зробити усе можливе в найкоротші терміни, щоб наші випускники відповідали тим вимогам роботодавців, які зараз є. Кадри у нас на першому місці. Ми побачили наукові розробки на базі Каразінського університету. У нас є запити від міжнародних інвесторів, які готові вкладати кошти в ці проєкти. Однак вони мають бути реальними і прорахованими. Ми готові поєднати міжнародний бізнес і університет для того, щоб ці проєкти були реалізовані саме тут, на Харківщині». 

«Незважаючи на ту ситуацію, в якій опинилася наша Україна і наш регіон приємно бачити, що сьогодні тут є потужні представники бізнесу, науковці, влада, місцева, обласна, народні депутати, які цікавляться майбутнім не тільки Каразінського університету, але й нашої країни загалом. Якщо говорити про освіту, науки, то вони повинні йти в тандемі разом з бізнесом. Тільки тоді ми будемо отримувати дуже потужні результати. Такі форуми показують, що ми рухаємося далі, ми Харківщина, ми наукова столиця нашої країни. І ми не будемо зупинятися, нас ніщо не зупинить», — зауважила Тетяна Єгорова-Луценко. 

Ігор Терехов акцентував на важливості діалогу між владою, бізнесом та представниками освіти й науки, а також на тому, що доля, вигляд міста Харкова після нашої Перемоги залежить від кожного з нас.

Своїми роздумами щодо поточної ситуації у сфері освіти, перспектив поділилася Тетяна Кагановська: «Ми віримо в нашу Перемогу і починаємо вже зараз будувати плани на майбутнє. Хоча ще рік тому єдиним нашим бажанням було вижити й убезпечити наших дітей, ми думали про те, як працюватиме Каразінський під час війни. Ми живемо за надзвичайних умов, під обстрілами, від яких і досі потерпає наше місто й область. Ми можемо порахувати кількість руйнувань, але не можемо порахувати людські втрати, а головне, не можемо порахувати освітні втрати. Ми втрачаємо освітній потенціал. Тому університет не зупинив свою діяльність навіть попри війну. Майже чотири місяці ми кожні вихідні проводили відкриті лекції на наших локаціях, у всіх безпечних просторах, ми відкрили музей археології, ЛандауЦентр, щоб діти не втрачали зв’язок з наукою, зі школою». 

Вона також акцентувала на важливості міждисциплінарного підходу у підготовці фахівців, у розв’язанні спільних проблем між державою, освітою та бізнесом, від чого залежить майбутнє нашої країни.

Тетяна Кагановська також презентувала діяльність університету за період від початку повномасштабного вторгнення. 

Також у межах заходу було представлено кейси від науковців Каразінського, спрямовані на розв’язання актуальних проблем:

  • відновлення сільськогосподарських земель, зокрема, в частині розмінування небезпечних територій задля відновлення та посилення агросектору в Харківській області;
  • кіберфізичні технології, ядерна медицина й енергетика, це проєкт Міжнародного центру ядерної медицини задля лікування пацієнтів радіохірургічними методами;
  • психофізична реабілітація військових та цивільних осіб, постраждалих від бойових дій: створення спеціалізованих команд для надання комплексної допомоги й інноваційні розробки для відновлення тканин постраждалих осіб;
  • відновлення забезпечення населення якісною питною водою, мінімізація ризиків внаслідок постійних обстрілів інфраструктури й терористичних актів з боку росії;
  • використання штучного інтелекту в системах управління для відновлення економічної діяльності промислових підприємств Харківщини, зокрема діагностики й автоматизації виробничих процесів.

Крім цього, було підписано договори про  співпрацю між Каразінським університетом та організаціями, підприємствами Харківщини:  акціонерним товариством «Українські енергетичні машини», акціонерним товариством «УкрСиббанк», компанією Enamine, IT-компанією SoftServe, громадською спілкою «Харківський кластер інформаційних технологій».

Також усі охочі могли долучитися до відбудови Каразінського університету через фонд Kharkiv Karazin University Foundation.

Впевнені, що цей захід стане рушієм потужних змін, запорукою майбутньої відбудови та розвитку усієї Харківщини.

Текст: Валерія Харченко
Фото: Вікторія Якименко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання