Молодіжний академічний симфонічний оркестр «Слобожанський» підтримує Каразінський університет

8 червня 2022 року

З лютого цього року Молодіжний академічний симфонічний оркестр «Слобожанський» базується в одному з корпусів Каразінського. Після багаторічної творчої співпраці університет став домівкою для молодіжного оркестру.

Зараз оркестр перебуває в турі Польщею на запрошення Міністерства культури та національної спадщини Польщі та за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

Нещодавно в Європейському центрі музики імені Кшиштофа Пендерецького (м. Луславіце, Польща) відбувся перший концерт Молодіжного академічного симфонічного оркестру «Слобожанський». Захід відбувся під гаслом «Солідарні з Україною».

Познайомитися з молодими талановитими артистами оркестру завітав Міністр культури Польщі, професор Пйотр Глинський.

До заходу також долучилися відома американська скрипалька Елізабет Піткерн, яка грає на легендарній Червоній скрипці Страдіварі. Пані Піткерн — давній друг «Слобожанського». Вона кілька років поспіль відвідувала Україну, щоб виступати з оркестром. Цього разу вона обрала музику польського композитора Генріка Венявського. Усі концерти після 24 лютого Елізабет грає з жовто-блакитною стрічкою на грудях. Цим вона повідомляє про свою всебічну підтримку України.
«Я постійно намагаюся дізнатися більше інформації про те, що відбувається в Україні, про війну. Я підтримую українців загалом і тих музикантів, яких я знаю особисто. Для мене це дуже особиста історія, бо за останні кілька років у мене з’явилося багато друзів в Україні», — сказала скрипалька.

Також концерт відвідала дружина видатного польського композитора Кшиштофа Пендерецького — пані Ельжбета. Вона побажала оркестру вдалої творчої резиденції та запросила повертатися до центру згодом. Пані Ельжбета висловила співчуття харків’янам через те, що їм доводиться жити і працювати під час війни. «Щоб я не сказала про війну, цього буде недостатньо», — додала вона.

Протягом 5 тижнів оркестр зіграє щонайменше 4 концерти в Луславіце, Кракові та інших містах Польщі. Організаційні витрати на себе взяв польський уряд.

Кошти, зібрані на концертах, будуть спрямовані на потреби ЗСУ, а також на підтримку Каразінського університету.

Висловлюємо величезну подяку всім, хто допоміг цьому творчому туру з важливою місією стати можливим, та усім його глядачам!

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання