Конференція «Медична освіта в контексті ПМГ: як змінюються пріоритети?»

23 вересня 2020 року
Освіта

У Каразінському університеті за ініціативи університету та Північного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України відбулася конференція «Медична освіта в контексті ПМГ: як змінюються пріоритети?».

Серед учасників заходу — представники Північного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України та керівники медичних закладів вищої освіти.

Ректор, академік Віль Бакіров привітав учасників конференції та розповів присутнім, що саме в Каразінському розпочалася медична освіта та наука в країні. Тут було створено перший в Україні медичний факультет. Наразі факультет має потужний викладацький склад та науково-технічну базу. Торік було відкрито новітній симуляційний центр медичної підготовки, що значно покращує рівень якості освіти майбутніх лікарів.

Очільник Національної служби здоров’я України Андрій Віленський проаналізував трансформацію системи охорони здоров’я України, що розпочалася ще з 2018 року й триває донині. Окремо пан Андрій зупинився на питанні боротьби з COVID–19, зазначивши, яких заходів вжито для ефективності роботи медичних працівників у період пандемії. Також він поділився планами розвитку на 2021 рік, серед яких — створення електронного кабінету пацієнта, у якому можна буде подати чи розірвати декларацію, переглянути медичну інформацію про себе (картка пацієнта), управляти даними та доступами до даних про себе, отримати доступ до електронних рецептів, направлень.

Про Програму медичних гарантій та впроваджені зміни детально розповіла начальник управління фінансових гарантій медичного обслуговування департаменту замовлення медичних послуг та лікарських засобів Олена Сініцина. Вона наголосила на особливостях діяльності ринку праці в системі охорони здоров’я, якості та безпеці медичних послуг, а також акцентувала на етичній складовій надання медичних послуг у системі. Серед нових підходів до розроблення вимог ПМГ пані Олена виокремила залученість професійної спільноти, аргументованість, пацієнтоцентричність (пацієнт та його потреби є центром системи охорони здоров’я, організаційні процеси в медичному закладі своєчасно змінюються у відповідь на потреби пацієнта), збалансованість, прозорість та публічність, загальнодоступність, економічну ефективність.

У ході конференції обговорено питання щодо нових вимог до вищої медичної освіти в Україні та майбутніх лікарів, що з’явилися із впровадження в Україні нової моделі фінансування системи охорони здоров’я, оплати медичних послуг за Програмою медичних гарантій.

Також було порушено низку питань, зокрема чи відповідає вища медична школа новим реаліям у медичній галузі, що треба знати майбутньому лікарю, щоб бути успішним у новій системі та чому знання економіки системи охорони здоров’я стають важливою складовою в сучасних вимогах до лікарів.

Текст: Валерія Харченко
Фото: Вікторія Якименко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання