Загинув випускник університету, викладач фізичного факультету Сергій Гредескул: університет співчуває...

16 жовтня 2023 року

7 жовтня 2023 року внаслідок терористичного акту у м. Офакім (Ізрaїль) загинув видатний фізик-теоретик, професор Сергій Гредескул.

Це непоправна втрата для всієї світової фізичної науки, української фізико-математичної спільноти.

Сергій Андрійович народився 12 березня 1942 року в родині фізика Андрія Гредескула.

У 1964 році він закінчив Каразінський університет, з 1968 року працював у Харківському фізико-технічному інституті (ХФТІ). У 1971 році перейшов до Фізико-технічного інституту низьких температур Національної академії наук України (ФТІНТ), де до 1991 року обіймав посаду старшого наукового співробітника.

У 1985 році захистив докторську дисертацію та здобув науковий ступінь доктора фізико-математичних наук. У тому ж році за свої наукові досягнення був нагороджений Державною премією України.

Працюючи у ХФТІ та ФТІНТ, Сергій Андрійович також на засадах сумісництва викладав на кафедрі статистичної фізики і термодинаміки (з 2014 року — кафедра теоретичної фізики імені академіка І. М. Ліфшиця) фізичного факультету Каразінського університету. Він читав студентам курси «Квантова механіка» та «Статистична фізика». Деякі з цих студентів згодом стали відомими фізиками-теоретиками та зараз працюють на кафедрі теоретичної фізики. У своїх спогадах вони наголошують, що Сергій Гредескул передав їм свій ентузіазм займатися фізикою і на власному прикладі продемонстрував, що можна присвятити своє життя цій чудовій професії.

Основний напрямок наукової діяльності Сергія Гредескула — квантова теорія твердого тіла, зокрема теорія невпорядкованих систем, дослідження властивостей магнітовпорядкованих кристалів, п’єзодіелектриків і п’єзонапівпровідників. Разом з Іллею Ліфшицем, Леонідом Пастуром та молодими колегами Сергій Андрійович виконав ряд класичних робіт у галузі теорії невпорядкованих систем. Результати цих досліджень підсумовані в їхній монографії, що протягом багатьох років є настільною книгою фізиків, які працюють у галузі фізики твердого тіла. Авторам цієї монографії було присуджено Державну премію України в галузі науки і техніки (1985).

У 1991 році Сергій Гредескул переїхав на постійне місце проживання в Ізраїль. З 1992 до 2012 року він обіймав посаду професора Університету Бен-Гуріона у місті Беер-Шева. У цей час постійно з’являлися статті та огляди Сергія Андрійовича, присвячені різним розділам теоретичної фізики. Ці роботи так само стимулюють і надихають фізиків, як і його праці, написані в молоді роки.

Висловлюємо глибоке співчуття рідним і близьким, розділяємо гіркоту втрати.

Світла пам’ять про Сергія Андрійовича Гредескула назавжди залишиться у наших серцях!

Текст: Руслан Вовк

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання