Ювілей відомого вченого-фізика, заслуженого професора університету, першого проректора з наукової роботи Каразінського університету Іллі Залюбовського: універстет пам’ятає

15 червня 2024 року

15 червня виповнюється 95 років з дня народження видатного українського вченого у галузі експериментальної ядерної фізики, члена-кореспондента Національної академії наук України, заслуженого діяча науки і техніки України, заслуженого професора Каразінського університету, двічі лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки, першого проректора з наукової роботи Каразінського університету Іллі Івановича Залюбовського. 

Понад 60 років його доля була нерозривно пов’язана із Каразінським університетом і 46 років — із університетською наукою. 

В університеті Ілля Іванович пройшов шлях від студента ядерного відділення фізико-математичного факультету до першого проректора з наукової роботи. 

Він очолював групу вчених, які займалися науковою роботою і підготовкою спеціалістів вищої кваліфікації в Атомному центрі Арабської Республіки Єгипет. У 1966 році захистив докторську дисертацію, з 1967 року — професор. У 1965 році стає завідувачем кафедри експериментальної ядерної фізики, а з 1967 року — проректором з наукової роботи університету.

Під керівництвом Іллі Івановича у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна створено потужну експериментальну базу для розв’язання фундаментальних задач ядерної фізики, радіаційної фізики твердого тіла, радіаційного матеріалознавства, біофізики та медичної фізики, радіаційних випробувань та технологій, а також мікроаналізу речовини. За його ініціативи почали інтенсивно розвиватися експериментальні методи дослідження взаємодії космічних променів з атмосферою і магнітосферою Землі. 

Ще на початку цих досліджень під керівництвом Іллі Івановича було відкрито нове фізичне явище — ефект радіовипромінювання широких атмосферних злив космічних променів, а потім детально досліджено механізм його виникнення. 

Багато зусиль Ілля Залюбовський докладав удосконаленню організації наукових досліджень. Сьогодні створені з його ініціативи Іллі Івановича структурні підрозділи, які очолюють підготовлені ним висококваліфіковані спеціалісти, продовжують раніше розпочаті дослідження у співпраці з установами Національної академії наук та Національного космічного агентства України, провідними науковими ядерно-фізичними центрами інших країн. 

Йому належить значна заслуга в організації та розвитку навчально-наукового інституту «Фізико-технічний факультет» університету, першим деканом якого він був.

Університет пам’ятає величезний внесок Іллі Івановича у розвиток університету. Світла пам’ять про нього назавжди в наших серцях!

Текст: Валерія Харченко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання