Всеукраїнська наукова конференція «Теоретичні та прикладні аспекти біографістики: до 170-річчя від дня народження Миколи Федоровича Сумцова»

16 травня 2024 року

10 травня 2024 року в Каразінському університеті відбулася ІХ Всеукраїнська наукова конференція «Теоретичні та прикладні аспекти біографістики: до 170-річчя від дня народження Миколи Федоровича Сумцова», яка об’єднала учасників з Харкова, Києва, Львова, Луцька, Полтави та інших міст. 

Захід був присвячений пам’яті видатного історика, етнографа, музейного працівника, випускника й професора Харківського університету, який зробив неоціненний внесок у вивчення матеріальної та нематеріальної культурної спадщини Слобожанщини.

Співорганізаторами конференції виступили кафедра українознавства філософського факультету та центр українських студій і краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька.

На пленарному засіданні учасників привітав голова оргкомітету конференції, декан філософського факультету, професор Іван Карпенко

Він подякував команді організаторів заходу й відзначив його значущість для вивчення історії та культури Слобідської України. 

Заступник директора центру українських студій і краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька Ольга Вовк нагадала присутнім слова Миколи Сумцова, які не втратили актуальності й до сьогодні: «Найкращим шляхом для політичного, національного та соціального відродження повинен бути просторий шлях загальної освіти, науки й поширення її у всіх верствах суспільства».

Спадкоємиця роду Сумцових, доцент Національного фармацевтичного університету, старший науковий співробітник Харківського історичного музею імені М. Ф. Сумцова Ганна Хіріна прочитала доповідь «Микола Сумцов — постать у контексті історії та сучасності». 

Старший науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М. Т. Рильського Національної академії наук України, доцент Валентина Сушко виступила з доповіддю «Український Харків у працях академіка М. Ф. Сумцова».

Крім цього, завідувач відділу книжкових пам’яток, цінних видань і рукописів центральної наукової бібліотеки університету Наталія Проць представила книжкову виставку до 170-річчя М. Ф. Сумцова. 

Також на пленарному засіданні конференції відбулася презентація науково-довідкового видання “Vasili Nazarovici Karazin. Biobibliografie”, відзначеного дипломом ХХІІІ Загальноуніверситетської виставки-конкурсу навчальної та наукової літератури. 

Далі робота конференції продовжилася у двох секціях: «Микола Сумцов — професор і громадянин» і «Біографістика: теоретичні та прикладні студії». 

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання