Семінар «Принцип обережності у перехідні періоди сталого розвитку»

24 вересня 2018 року
Освіта

13 вересня 2018 року в Каразінському університеті в межах виконання проекту Еrasmus+ «INTENSE: Комплексна докторська програма з екологічної політики, менеджменту природокористування та техноекології» відбувся семінар «Принцип обережності у перехідні періоди сталого розвитку».

На заході представлено основні результати літньої школи «Принцип обережності у перехідні періоди сталого розвитку: думати наперед, озиратись назад, діяти», що проходила в Центральноєвропейському Університеті (м. Будапешт, Угорщина) з 28 червня по 4 липня 2018 року.

Основна мета літньої школи — вивчення проблем та можливих шляхів ефективного й належного застосування принципу попередження для оцінювання та формування програм сталого розвитку.

Старший викладач кафедри екологічної безпеки та екологічної освіти екологічного факультету Олександра Волковая пояснила слухачам основні засади принципу попередження, приклади негативних наслідків його недотримання та тези лекцій, представлені у межах школи, надала загальну інформацію про літню школу.

У програмі навчання школи були лекції, воркшопи та практична частина, під час якої студенти працювали у групах над власними проектами і презентували результати роботи. Олександра Волковая зі своєю групою досліджувала основні причини та проблеми дотримання принципу попередження у науковій діяльності.

«Будь-яке вдумливе та належне застосування принципу попередження вимагає переосмислення поточних схем і певну затримку у розробленні проектів. Проте істотна статистика, правильна інтерпретація результатів та постійне запобігання негативним наслідкам — це ті правила, яких вчений має дотримуватись обов’язково», — зауважила Олександра Волковая.

Інженер кафедри екології та неоекології екологічного факультету Олена Чернікова презентувала заходи підтримки інновацій, запобігання ризикам та збереження можливостей розвитку підприємницької діяльності в умовах сталого розвитку на прикладі туристичного бізнесу. Це також було темою групового дослідження. «Країни, які намагаються розвивати туристичну галузь для стимулювання економічного розвитку, мають враховувати потенційний ризик для довкілля та обсяги викидів», — відзначила вона.

Олена Чернікова також розповіла про воркшопи з переосмислення внутрішніх переконань та розуміння цільової аудиторії, які стимулювали роботу в групах та сприяли кращому розумінню досліджуваної проблеми.

Наприкінці заходу всі охочі мали змогу поставити запитання доповідачам.

Текст: Ольга Левко
Фото: Вікторія Якименко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання