Презентація колективної монографії «Класика, що випереджає час: до 215-річчя Каразінського університету»

29 січня 2020 року
Культура

У межах спільного засідання Наглядової ради й Вченої ради Каразінського університету з нагоди 215-річчя університету ректор, академік Віль Бакіров та завідувач кафедри історіографії, джерелознавства та археології історичного факультету, професор Сергій Посохов презентували колективну монографію за редакцією Віля Бакірова «Класика, що випереджає час: до 215-річчя Каразінського університету».

Перший розділ, «Сила традиції», складається з декількох параграфів. Зокрема на початку визначено основні етапи історії університету: підписання Олександром І Стверджувальної грамоти Харківського університету й Університетського статуту в 1804 році та офіційне відкриття університету в 1805 році. Також у цьому розділі схарактеризовано діяльність фундаторів університету, насамперед Василя Каразіна.

Другий розділ монографії називається «Університетські новації» і присвячений добі незалежної України, зокрема нововведенням, впровадженим останнім часом. Один із підрозділів монографії називається «На рівні світової науки». У ньому доведено, що Каразінський був і залишається одним із найпотужніших наукових центрів України, в якому представлено майже всі напрями сучасної фундаментальної науки та широкий спектр прикладних досліджень.

Окремо у монографії відзначено досягнення вихованців Харківського університету. За загальними підрахунками, Харківський університет за роки його існування закінчили понад 150 000 осіб.

Також у книзі наведено факти, які свідчать про потенціал університету, думки видатних людей про роль та завдання Каразінського університету. Видання призначено для науковців, викладачів, студентів, випускників університету і всіх тих, хто цікавиться історією освіти, науки й культури.

Презентація книги «Класика, що випереджає час: до 215-річчя Каразінського університету» (PDF, 3,11 Mb)

Текст: Валерія Харченко
Фото: Вікторія Якименко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання