Початок реалізації проєкту «Запровадження пілотного травмоорієнтованого підходу до ментального здоров’я, психологічної підтримки та медіації» у Каразінському

26 червня 2024 року
Освіта, Наука

Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна розпочав реалізацію нового проєкту «Запровадження пілотного травмоорієнтованого підходу до ментального здоров’я, психологічної підтримки та медіації» в межах проєкту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

У реалізації проєкту беруть участь представники ННІ «Каразінська школа бізнесу», медичного та соціологічного факультетів та факультету психології. Термін реалізації проєкту: 1 квітня 2024 року – 30 квітня 2026 року.

Проєкт складається з двох компонентів:

1. Компонент проєкту «Травма-інформовані підходи у покращенні догляду» спрямований на посилення охорони психічного здоров’я дітей, зокрема тих, хто перебуває в альтернативних закладах; оптимізацію підтримки психічного здоров’я дітей на рівні громад Харківської області, розвиток компетенцій у відповідних фахівців, інтеграцію такого виду підтримки до комплексного пакету соціальних послуг, які надаються на рівні громади.

Основними результатами даного компоненту проєкту є:

  • розробка курсу електронного навчання для психологів, психотерапевтів і соціальних працівників з охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки спільно з представниками Ульмського університету (м. Ульм, Німеччина);
  • впровадження програми розвитку навичок з психічного здоров’я для родин, які постраждали від війни;
  • проведення низки супервізій для здобувачів освіти відповідного профілю підготовки, соціальних працівників та психологів, спираючись на національний та міжнародний досвід, для подальшого впровадження цільових втручань з охорони психічного здоров’я, безпечного виявлення та перенаправлення дітей.

Реалізація запланованих результатів сприятиме зміцненню системи захисту, забезпеченню кожної дитини сімейними формами виховання, а також підвищить доступність інтегрованого пакету соціальних послуг на локальному рівні шляхом надання психосоціальної підтримки дітям та особам, які здійснюють догляд за ними.

2. Компонент проєкту «Запровадження та/або посилення медіації у громадах Харківської області» спрямований на зменшення конфліктів у громаді шляхом навчання соціальних працівників, юристів, психологів закладів сфери соціального захисту, керівників та членів громадських організацій у сфері соціального захисту та представників місцевого самоврядування базовому курсу з медіації та спеціалізованому курсу з медіації «Соціальна медіація в громаді» та надання послуг з медіації у громадах Харківської області з урахуванням психічного здоров’я населення, яке постраждало від війни.

Основними результатами даного компоненту проєкту є:

  • проведення дослідження на визначення рівня конфліктності та природи конфліктів у громадах;
  • розробка «Базового курсу з медіації» та спеціалізованого курсу з медіації «Соціальна медіація в громаді» з урахуванням психічного здоров’я населення, яке постраждало від війни;
  • впровадження програми в громадах Харківської області з наданням менторської підтримки, проведення супервізій, юридичних консультацій.

Сторінка проєкту доступна за посиланням.

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання