Онлайн-лекція IT-підприємця, засновника MariaDB Corporation Ab та генерального директора MariaDB Foundation Кая Арно

7 червня 2023 року

У Каразінському відбулася онлайн-лекція IT-підприємця, засновника MariaDB Corporation Ab та генерального директора MariaDB Foundation Кая Арно.

На початку лекції привітала присутніх старша викладачка кафедри перекладознавства імені Миколи Лукаша факультету іноземних мов, менеджерка проєктів грантового офісу управління міжнародних відносин Ольга Пєшкова. Вона наголосила на важливості й актуальності теми лекції, яка порушує питання російської пропаганди у текстах Wikipedia, та зауважила, що пан Арно є дуже завзятою людиною, з великими ентузіазмом до своєї справи.

Кай Арно розповів каразінцям про командний проєкт «Катерина», метою якого є виправлення викривленої пропагандистської інформації щодо української історії в іншомовному просторі, яка розміщена у Wikipedia.

Він надав конкретні приклади викривленої інформації про Україну в різних мовних версіях Wikipedia: в основі усіх них була російська пропаганда.

Також учасники зустрічі дізналися про підходи, алгоритми роботи учасників проєкту «Катерина» таі результати вже досгянуто: підписано договір про співпрацю з каразінським університетом, зроблено науковий аналіз даних понад 100 найбільш популярних статей  у Wikipedia про Україну, проводиться аналіз разом з каразінськими експертами неточностей в українськомовних статтях, а потім коригування в інших мовних версіях. 

Наприкінці зустрічі учасники поставили питання гостю.

Дякуємо Кай Арно за участь у циклі лекцій «За одну лекція до Перемоги: спікери світу на підтримку Каразінського», за його небайдужість та зусилля у поширенні правди про україну!

 

Текст: Валерія Харченко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання