Кейс зі вступу–2020: факультет математики і інформатики

15 жовтня 2020 року
Освіта

Пропонуємо познайомитися з першокурсниками факультету математики і інформатики. П’ятеро з них цьогоріч вступили на факультет із 200-бальним конкурсним показником. За деякими спеціальностями на одне бюджетне місце претендували одночасно п’ять абітурієнтів. І вже понад два тижні студенти навчаються в університеті за освітніми програмами «Прикладна математика» та «Математика».

«Математика — моє нове хобі»

Харків’янка Віталіна Аліпова вступила до Каразінського університету на «Прикладну математику». Вступна кампанія, за її словами, пройшла досить легко. У дівчини високі результати із ЗНО з математики та з фізики: кожен сертифікат — 200 балів, — а з української мови — 198. Говорить, що обрала університет за рекомендаціями знайомих, але це не єдиний аргумент. Найголовніше для дівчини — це ґрунтовна університетська база, яку вона прагне опанувати тут.

Віталіна розповідає, що математикою серйозно зацікавилася лише нещодавно. Пріоритетом для неї була фізика: «Насправді я спочатку займалася фізикою і, відповідно, брала участь в олімпіадах з фізики. Але потім спробувала свої сили й у математиці. На олімпіадах я проходила не дуже далеко, оскільки це не було моїм пріоритетним напрямом. Проте зараз я можу сказати, математика — це моє нове хобі».

Дівчина говорить, що дуже задоволена своїми першими тижнями навчання і що в університеті значно цікавіше, ніж у ліцеї. Бо, по-перше, більше математики, максимальна зосередженість на тому, що тобі необхідно. По-друге, класний колектив, який стимулює розвиватися, є відчуття конкуренції та, звісно, хочеться бути попереду всіх. По-третє, в університеті велика кількість різноманітних заходів, тобто, окрім навчання, є ще й активне життя. «Я дуже хочу стати частиною профспілки чи студентської ради, але я ще не до кінця розібралася, хто з них хто», — розповідає першокурсниця.

Дівчина переконана, що математика допоможе їй у пошуках хорошої роботи. Наука легко поєднується і з економікою, і з програмуванням. «Наше майбутнє є невизначеним, багато обставин впливають на перебіг подій, тому не можу наразі чітко сказати, де б я хотіла працювати, у якій сфері розвиватися. Спочатку планую спробувати себе в ІТ. А взагалі я думаю про створення власного бізнесу», — додає Віталіна.

Своїми планами поділився також й Ілля Лазуренко — першокурсник освітньої програми «Математика». Хлопець отримав високі результати із ЗНО: математика — 200 балів, українська мова та література — 183 бали, англійська мова — 189 балів. Ілля говорить, що конкуренція під час вступної кампанії була на середньому рівні, тому хлопець почувався впевнено.

З профільною наукою хлопець пов’язаний уже давно, він говорить, що так склалося, як-то кажуть, історично. «Ця історія бере початок ще в дитинстві. Батьки запропонували мені займатися математикою, і мені сподобалося. Потім я почав самостійно поглиблювати свої знання», — розповідає Ілля. Хлопець — неодноразовий переможець Всеукраїнських учнівських олімпіад з математики 2016–2020 років, а також має похвальну грамоту Romanian Masters of Mathematics.

До Каразінського університету Ілля вступив, бо прагнув отримати класичну фундаментальну математичну вищу освіту. Саме цей комплексний підхід до вивчення науки привабив його найбільше. А от про перші дні навчання сказати багато поки не може. «Я ще не є активним студентом, якщо говорити про участь у різних заходах», — додає першокурсник.

«Біостатистика» як програма з опанування унікальної професії

Про можливості працевлаштування студентів факультету математики і інформатики розповідає Кирило Голобродський — Branch Manager харківського представництва компанії “Intego Group” (штаб-квартира — м. Орландо, Флорида, США). Уже майже 7 років ця компанія активно співпрацює з Каразінським університетом та готує унікальних фахівців не лише для України, але й для усього світу. Що це за компанія та чим вона займається?

«Ми є IT-компанією з великою професійною командою статистичних програмістів у галузі фармацевтики, яких ми готуємо за власною програмою. Чому факультет математики і інформатики є базовим для нас? Бо наші працівники — це люди з високою математичною та статистичною підготовкою. Вони отримують та обробляють результати дослідження лікарських препаратів. Фахівці будують статистичну модель, обробляють її за допомогою спеціалізованого програмного пакета SАS. Відповідно до результатів, вони підтверджують або спростовують гіпотези, які формуються під час розроблення лікарського засобу», — пояснює Кирило Голобродський.

За його словами, готувати таких статистичних програмістів почали з 2013 року на факультеті математики і інформатики. Окрім Intego Group, одним з ініціаторів виступала і швейцарська фармацевтична компанія “Roche”. Разом з університетом компанії розробили курс «Біостатистика», який дозволяє якісно й у повному обсязі підготувати фахівців. «Я з впевненістю можу сказати, що такої програми, як у нас, у Європі більше немає. Це унікальна авторська програма, і настільки комплексно більше не готують фахівців у жодному закладі. Тобто це програма, яка діє лише в Каразінському університеті на факультеті математики і інформатики. Звісно, десь окремо готують статистів, програмістів SАS. Але наш курс вирізняється саме комплексним підходом. Крім цього, завдяки впровадженню цієї програми, університет є академічним партнером компанії “SАS“ та має доступ до її матеріалів та програмного забезпечення», — наголошує керівник представництва.

Долучитися до курсу «Біостатистика» можуть усі охочі студенти університету, але обов’язково ті, хто вже навчається на магістратурі. Щоб розпочати навчання, необхідно скласти вступний тест, що передбачає перевірку знань зі статистики на університетському рівні, баз даних і англійської мови. Мінімальний рівень володіння мовою — з Pre-Intermediate. Курс є додатковим до основного магістерського курсу студента та налічує 700 академічних годин, тобто +10 пар на тиждень. Основний акцент спрямовано на вивчення статистики, баз даних, англійської мови, основ клінічних досліджень та мови програмування.

Після проходження програми студенти складають екзамен — професійну сертифікацію SАS Base Programmer. Потім йдуть до Intego Group в інтернатуру. Це безкоштовна практика протягом трьох місяців із восьмигодинним робочим днем. Тобто інтерни практично відпрацьовують набуті теоретичні знання. Після практики вони виходять на реальні проєкти та стають повноправними працівниками компанії. Усе просто.

За словами Кирила Голобродського, до компанії після навчання приходять не всі: «Студенти, коли складають професійну SAS-сертифікацію, потрапляють до всесвітньої бази спеціалістів. Повірте, кожен із них мінімум раз на тиждень отримує пропозицію поїхати та працювати за кордоном. Це дуже конкурентне середовище. Деякі студенти отримують гранти на навчання в аспірантурі за кордоном, а тому їдуть продовжувати навчання зі статистики чи програмування в Австралію, Європу тощо». Але попри це, більшість залишається працювати в Україні. «Це унікальна професія, людей із подібними комплексними знаннями небагато. Відповідно, такі фахівці заробляють набагато більше, ніж просто програмісти. В усій Україні є лише 400–500 фахівців із таким комплексом навичок», — додає керівник представництва.

Маргарита Поденежна,

пресслужба Каразінського університету

Текст: Валерія Харченко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання