День народження Миколи Костомарова: університет відзначає

16 травня 2024 року
Культура

16 травня каразінська спільнота відзначає 207 років від дня народження інтелектуала та романтика ХІХ століття, випускника університету, історика, письменника й співзасновника першої політичної організації України Миколи Костомарова.

Його батьки, потомки українських козаків та кріпаків, з дитинства прагнули прищепити сину вільнолюбні ідеї, дати якісну освіту. Попри складні життєві обставини, вихід з кріпацького стану, Микола виявляв блискучі здібності до навчання і вступив до Каразінського університету на історико-філологічний факультет.

Саме в Харківському університеті Микола Іванович відкрив свій талант до різних наук, серед яких були історія, філологія, літературознавство та лінгвістика. Зближення з гуртком українських романтиків Каразінського університету незабаром визначило його захоплення переважно фольклором і козацьким минулим України.

Саме тут, в університеті, сформувався його суспільно-політичний світогляд. Відчуваючи необхідність збагачення тодішньої вітчизняної історіографії, Микола Іванович розпочав проведення ґрунтовного вивчення історії слобідських козаків та історії життя інших народів Російської імперії.

Він прагнув визначити історичну місію слов’янських народів і насамперед роль української нації.

Вже в харківський період Костомаров почав схилятися до думки, що саме українському народу належить особлива місія у справі звільнення всіх слов’ян від імперського деспотизму і кріпосницького рабства, адже саме він розвинув демократичні ідеали й інститути козацтва.

Прагнучи втілити у життя свої суспільно-політичні ідеї, Микола Костомаров разом з іншими діячами, серед яких були Тарас Шевченко та Пантелеймон Куліш, став співзасновником Кирило-Мефодіївського товариства у 1846 році, першої політичної організації в Україні в період національного відродження ХІХ століття, й написав її програмний твір — «Книгу буття українського народу».

Науковець був ініціатором створення популярної літератури для самоосвіти народу, порушував питання народної освіти рідною мовою, педагогічні проблеми, наголошував на необхідності скасування кріпацтва, став одним із засновників недільних шкіл в межах розвитку громадського руху.

Помер Микола Іванович Костомаров 19 квітня 1885 року. Масштаби його інтелектуальної спадщини величезні.

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання