День енергетика: університет відзначає

22 грудня 2023 року

22 грудня в Україні відзначають День енергетика — професійне свято працівників енергетики та електротехнічної промисловості України.

Це також день зимового сонцестояння. Тому дату свята обрано невипадково, оскільки воно збігається з найкоротшим світловим днем у році, коли робота енергетиків найбільш значуща й помітна.

Працівники енергетичної промисловості щодня підтримують наше комфортне життя та економіку, а під час повномасштабної війни рятують країну від темряви та доводять, що здатні на неможливе. І все це попри обстріли та замінування територій.

Каразінський університет також робить свій внесок в енергетичну галузь України. Зокрема, у навчально-наукового інституту комп’ютерної фізики та енергетики Каразінського університету готують висококваліфікованих фахівців для роботи в науково-дослідних інститутах і на підприємствах енергетичного комплексу.

Крім цього, засновник університету Василь Каразін понад 200 років тому розмірковував над важливістю практичного застосування електричної енергії та навіть розробив проєкт її акумуляції з атмосферного повітря. Вчений писав: «Вода, повітря, вогонь, м’язи тварин, вага всіх тіл і пружність деяких, суть досі ті шість сил, керуючи якими, ми діємо в наших машинах. За допомогою присвоєння величезної маси електрик прибуде сьома сила, що могутністю перевершить чи не всі інші. Людина, озброєна нею, стане робити якщо не всі, то принаймні велику частину всіх чудес, які досі природа надавала лише собі».

Вітаємо енергетиків з професійним святом, щиро дякуємо їм за невтомну працю. Бажаємо злагоди та добробуту вашим родинам, невичерпної життєвої енергії та міцного здоров’я!

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання