Болгарські традиції в Каразінському: засідання клубу «Слов’янські виміри»

7 грудня 2021 року

Каразінський — мультикультурний університет, що має потужні зв’язки з іншими країнами. Це альма-матер для понад 4 000 студентів-іноземців.

Однією з країн-партнерів є Болгарія, початок співпраці з якою пов’язаний насамперед з іменем професора Марина Дринова — одного з видатних діячів болгарського національного відродження, який понад 30 років обіймав посаду професора на кафедрі слов’янської філології Харківського імператорського університету.

Також завдяки спільним зусиллям вчених Болгарської академії наук та Каразінського університету у 2005 році створено центр болгарських та балканських досліджень імені М. Дринова. Протягом останніх 16 років центр зміцнює наукові зв’язки між болгарськими та українськими дослідниками та популяризує болгарську культуру в Україні.

Зокрема 6 грудня 2021 року в Каразінському відбулося чергове засідання клубу «Слов’янські виміри». Захід організували Кирило-Мефодіївський центр центральної наукової бібліотеки, центр болгаристики та балканських досліджень імені М. Дринова, кафедра туристичного бізнесу та країнознавства факультету міжнародних економічних відносин і туристичного бізнесу, благодійна організація «Благодійний фонд імені Іоанна Рильського».

Темою засідання клубу стало свято, яке відзначають в Болгарії, пов’язане з постаттю святого Миколая — Нікулден. Модератором заходу виступила бібліотекар Йоліана Страшнюк. З традиціями святкування болгарського дня святого Миколая учасників засідання ознайомила доцент кафедри туристичного бізнесу та країнознавства факультету міжнародних економічних відносин і туристичного бізнесу Наталя Аксьонова.

«У Болгарії Нікулден завжди відзначають 6 грудня за григоріанським календарем — це день святого Миколая, одне з найбільших всенародних свят. Святий Миколай у болгарській традиції є володарем моря, покровителем моряків і рибаків, захисником усіх, хто подорожує по воді. За повір’ям, саме святий Миколай приносить перший сніг у Болгарію», — розповіла Наталя Аксьонова.

Учасники засідання дізналися про християнські джерела свята та народні уявлення про святого Миколая, мали змогу продегустувати традиційні болгарські страви та власноруч виготовити ялинкові іграшки, обереги напередодні прийдешніх новорічних свят.

Текст: Маргарита Мороз
Фото: Вікторія Якименко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання