Центр колективного користування науковим обладнанням

Спектрофотометр Shimadzu UV-2600

Призначення

Вимірювання таких фізичних величин: поглинання (Abs), пропускання (%Т), відбиття (%), енергія (Е). Тип зразків: розчини молекул у водних та органічних розчинниках. Виробництво Shimadzu Corp., Японія.

Технічні характеристики

Характеристика   Величина
Оптичний діапазон   185 нм – 900 нм
Рівень розсіяного випромінювання   0,005% (на довжинах хвиль 220, 340 та 370 нм)
Точність встановлення довжини хвилі   ± 0,1 нм при 656,1 нм (D2); ± 0,3 нм в іншому діапазоні
Фотометричний діапазон   Від – 5 до +5 Abs
Джерело світла   Дейтерієва та галогенові лампи (потужність 50 Вт)
Монохроматор   Одиничний (Черні-Тернера)
Спектральна полоса пропускання   Наявність змінної полоси пропускання, із величинами 0,1; 0,2; 0,5; 1; 2; 5 нм
Фотометрична точність   ± 0,002 Abs (при 0,5 Abs); ± 0,003 Abs (при 1 Abs);
± 0,006 Abs (при 2 Abs);
± 0,3% T (при вимірювання фільтром NIST930D/NIST1930)
Фотометрична відтворюваність   ± 0,001 Abs (0,5 Abs); ± 0,001 Abs (1 Abs); ± 0,003 Abs (2 Abs); ± 0,1% T
Детектор   Фотопомножувач – R-928
Дрейф нульової лінії   0,0002 Аbs/год
Рівень шуму   ±0,00003 Аbs RMS (500 нм)
Параметри, що регулюються   Діапазон швидкості сканування: від 4000 до 0.5 нм/хв
Режими роботи   1. Спектральний;
2. Фотометричний (кількісний);
3. Кінетичний;
4. Валідація спектрофотометра
Вимоги до конструкції   Живлення: 100–240 В 50 Гц, потужність не більше 200 ВА
Комплектація   1. Спектрофотометр Shimadzu UV-2600.
2. Кювета кварцова (довжина оптичного шляху 10 мм, з кришкою) для реєстрації спектрів поглинання (170 – 2700 нм), 2 шт.
3. Персональний комп’ютер (Windows 7 Professional)

Кому цей прилад може стати за потреби

Прилад буде корисним для науковців, що працюють в області медичної фізики, фізичної хімії, фармацевтів, для визначення концентрацій на характеристичних спектрів поглинання макромолекул та низькомолекулярних лігандів у розчині (вода, буфер, органічні розчинники).

На сайті виробника вказано приблизно такі області використання приладу:

  • аналіз харчових продуктів (визначення лактози та галактози у молоці;
  • визначення сахарози у меду;
  • визначення фарбувальної здатності харчових добавок;
  • визначення масової частки хлібу у полуфабрикатах;
  • визначення нітратів та нітритів, кофеїну, алюмінію, міді, миш’яку, бензойної та лимонної кислот, вітамінів, фосфору у харчових продуктах, тощо);
  • аналіз води (визначення поверхнево-активних речовин, йоду, амонію, тощо);
  • аналіз атмосферного кисню та викидів у атмосферу;
  • визначення наявності кобальту у ґрунті;
  • фосфору у бензині;
  • фармацевтична промисловість (контроль хімічної та біологічної безпеки);
  • хімічна промисловість, тощо.
  • Місце розташування:

    Біологічний факультет Каразінського університету

  •  

Для роботи з приладами надішліть заявку на адресу:

collective.use@karazin.ua
Корисні посилання