Університетський оркестр

Мистецтво інструментального музикування в Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна нерозривно пов’язане з його довгою історією.

Джерела свідчать, що в рік заснування університету в його стінах було відкрито музичний клас, де студенти та інші охочі мали змогу навчатися грі на інструментах.

(Джерело: Фойгт К. К. Историко-статистические записки об имп. Харьковском ниверситете и его заведениях от основания университета до 1859 г. с. 125–126)

У результаті роботи викладачів музичного класу було сформовано Університетський оркестр. Яскравим здобутком цього колективу є проведення Великого симфонічного концерту у двох відділеннях  під керівництвом викладача, скрипаля, диригента й композитора С. Неметца (30 січня 1882 року). Оркестр, який на той час налічував понад 50 музикантів, виконав твори європейських і вітчизняних композиторів, що нині є класиками.

Протягом століть значна кількість діячів музичної культури Слобожанщини долучалася до розвитку цього мистецтва в стінах Каразінського. Серед них І. Вітковський (у 1805–1815, 1821–1830 роках), І. Лозинський (у 1821–1837 роках), С. Неметц (у 1864–1866, 1878–1888 роках). На ґрунті вже сформованого оркестру виникали нові колективи, котрі мали різний кількісний склад. Але з плином часу та зміною культурно-соціальних та політичних умов вони припиняли своє існування. У ХХ столітті така ж доля спіткала й Університетський оркестр, однак виконавське ремесло розвивалося силами окремих ентузіастів.

Нова віха в історії оркестру розпочалася у 2017 році. Тоді за ініціативи представниці центру позаосвітньої діяльності університету А. Бондаренко виник інструментальний ансамбль. Його очолила гітаристка та диригентка М. Кіташкіна. Колектив охоче приймав до себе студентів з різних закладів освіти Харкова, що сприяло збільшенню його кількісного складу, підвищенню виконавської майстерності і створенню репертуару.

У 2019 році посаду керівника інструментального ансамблю університету обіймає диригент і композитор В. Богатирьов. Це дає поштовх до музичного розвитку колективу: збільшується кількість виконавців і формується усталений інструментальний склад, до репертуару додають твори зарубіжних та українських класиків, сучасних композиторів, авторів популярної музики. Відтоді він отримує статус «оркестру» і назву “Karazin Orchestra”, яка зберігається по сьогодні.

(В. Богатирьов диригує оркестром під час Університетського зимового балу–2019. Авторка фото — В. Якименко)

Карантинні заходи, спричинені пандемією COVID–19 у 2020–2021 роках, ускладнили роботу “Karazin Orchestra”. Протягом певного часу (зима та весна 2020 року) його діяльність й зовсім була «заморожена». Однак у лютому 2021 року разом із В. Богатирьовим до роботи з колективом стає педагогиня, домристка і диригентка Т. Богатирьова.

(Дириґенти “Karazin Orchestra” — В. Богатирьов і Т. Богатирьова. Авторка фото — А. Бондаренко)

Злагоджена команда, підтримка університету, а також бажання, талант й працелюбність музикантів допомогли адаптуватися в наявних умовах і пристосовуватися до нових реалій. Оркестр продовжив виступати і готувати нові твори. Визначною подією оновленого колективу став Великий концерт «Евритмія» з програмою у двох відділеннях (14 червня 2021 року).

(Афіша концерту «Евритмія». Авторка — А. Бондаренко)

Діяльність “Karazin Orchestra” стрімко набирала оберти. Оркестр виступав на концертах, брав участь в університетських заходах, став лауреатом у Міжнародних та Всеукраїнських конкурсах і фестивалях. З приходом Т. Богатирьової розвинувся медіанапрям колективу: записували проморолики, музичні та різноманітні відео за участю “Karazin Orchestra”. Одним із прикладів є участь у музичному проєкті «Як звучить Україна. Харків», який можна переглянути на платформі You-tube.

(Є. Філатов слухає університетські оркестр “Karazin Orchestra” і хор “Ad libitum”. Диригує Т. Богатирьова. Авторка фото — В. Якименко)

Повномасштабне вторгнення росії в Україну 24 лютого 2024 року раптово обірвало творчі плани “Karazin Orchestra”. Проте учасники не полишали занять навіть у наявних умовах. Уже у квітні 2022 року за допомоги медіастудії та центру зв’язків з громадськістю Каразінського вийшло відео відео «Стефанія» Kalush Orchestra (аранжування В. Богатирьов). Оркестранти записували партії в різних куточках світу, а за відсутності необхідних музичних інструментів творчо замінювали їх аби тільки долучитися до процесу створення.

З листопада 2023 року, попри непрості умови та воєнний стан, оркестр відновив репетиції в стінах університету з урахуванням усіх можливих безпекових заходів.

(Виступ “Karazin Orchestra” на відкритті заходу “Karazin Legacy”. Диригує Т. Богатирьова. Автор фото — В. Якименко)

Під керівництвом Т. Богатирьової “Karazin Orchestra” у новому складі прийняв виклик сьогодення, успішно долає труднощі та здобуває нові нагороди разом.

(“Karazin Orchestra” на Урочистому випуску магістрів–2024. Автор фото — В. Крижанівська)

“Karazin Orchestra” — це не тільки про спільне музикування. Це про єдність, силу, розвиток, стійкість та перемогу у всі часи та епохи. У ньому можна знайти однодумців, провести час з користю за інтелектуальними іграми та розвагами. “Karazin Orchestra” — це можливість доторкнутися до мистецтва й відчути музику з середини.

Усі охочі можуть доєднатися до складу “Karazin Orchestra” на будь-якому етапі. За всіма подробицями звертатися в соцмережі:

 

Корисні посилання