Засідання Вченої ради університету

26 вересня 2022 року
Освіта

У Каразінському відбулося засідання Вченої ради університету.

На початку засідання ректор, професор Тетяна Кагановська вручила відзнаку «За служіння Каразінському університету» Юрію Шкуратову.

Юрій Шкуратов працює в Каразінському університеті майже 50 років на посадах від молодшого наукового співробітника до директора науково-дослідного інституту астрономії та завідувача кафедри астрономії та космічної інформатики фізичного факультету. Фахівець у галузі фізики планет і розсіювання світла об’єктами зі складною структурою поверхні, професор Шкуратов є автором понад 700 наукових робіт, 7 колективних монографій; науково-популярних та автобіографічних книг. Він є членом робочої групи із номенклатури тіл Сонячної системи Міжнародного астрономічного союзу (колектив, що дає назви об’єктам на планетах).

Юрій Шкуратов за роки своєї наукової кар’єри досліджував Місяць, Венеру, Марс, позаземну речовину, що доставлена з Місяця, розробив теоретичні моделі розсіювання та поляризації світла, відбитого поверхнями безатмосферних небесних тіл. Зараз він активно співпрацює з вченими США та Кореї в моделюванні світлорозсіювання поверхнями зі складною структурою та космічних дослідженнях Місяця. Його учні зараз працюють у США, Кореї, Німеччині й Фінляндії.

Він є лауреатом державної премії України у галузі науки і техніки, нагороджений преміями та відзнаками НАН України, МОН України, орденом «За заслуги» III ступеня (2020 рік). За рішенням Міжнародного астрономічного союзу на честь Юрія Шкуратова названо малу планету 12234.

Також ректор вручила відзнаку «За служіння Каразінському університету» Анатолію Божкову. Він протягом 47-ми років працює в Каразінському університеті на посадах від інженера до директора науково-дослідного інституту біології та завідувача кафедри молекулярної біології та біотехнології біологічного факультету, яку він організував у 2006 році.

Анатолій Божков багато років досліджує механізми розвитку та старіння біологічних систем і є автором епігенетичної концепції старіння. Має звання «Відмінник освіти України», медаль імені В. Н. Каразіна, заслужений науковий співробітник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

Крім цього, Вчена рада ухвалила рішення про зміну структури факультету іноземних мов Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, зміну структури центру краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька, створення центру міжнародної наукової досконалості медичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, затвердження Положення про реалізацію програми «Візит-професор»/«Гостьовий лектор» у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна, затвердила Положення про навчально-науковий інститут «Інститут державного управління» Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, а також положення про центри й кафедри навчально-наукового інституту «Інститут державного управління» Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, Положення про навчально-науковий інститут міжнародної освіти Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, положень про відділи та кафедри навчально-наукового інституту міжнародної освіти Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

Вчена рада ухвалила рішення про відкриття докторантури зі спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» на економічному факультеті Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. А також традиційно затвердила до друку низку навчально-методичних і наукових видань.

Фото: Михайло Проценко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання