Всесвітній день водних ресурсів

22 березня 2023 року
Наука

22 березня уже тридцятий рік поспіль відзначають Всесвітній день водних ресурсів. Цей міжнародний пам’ятний день був запроваджений у 1993 році Генеральною Асамблеєю ООН як нагадування про значущість води для забезпечення сталого економічного розвитку та соціального добробуту. Цього дня в різних країнах світу відбуваються заходи, спрямовані на підвищення поінформованості широких верств населення щодо необхідності збереження ресурсів чистої води та їхнього раціонального освоєння.

Чимало представників Харківського університету в різні часи займалися вивченням водних ресурсів нашого краю, дбали про їх збереження і дбайливе використання. Так, засновник університету Василь Каразін писав про необхідність збереження чистих і повноводних річок, на що насамперед безпосередньо впливає збереженість лісів. Також просвітник розробляв плани очищення русел річок у Харкові та досліджував цілющі властивості мінеральних вод з джерел у басейні річки Орель. 

Представники Харківського університету активно займалися вивченням водних ресурсів і в наступні роки. Зокрема, у 1862 році спеціальна комісія медичного факультету Харківського університету зробила висновок, що Березівські мінеральні води за своїм хімічним складом виявляють схожість з водою джерела Спа (в Бельгії) і можуть бути використані з лікувальною метою, що поклало початок відомому бальнеологічному курорту. 

Випускник і професор Харківського університету Никифор Борисяк першим описав геологію Харківського артезіанського басейну та обґрунтував його придатність для водопостачання Харкова. А професор Олександр Гуров у 1889 році за власні кошти пробурив у Харкові артезіанську свердловину глибиною 600 метрів, яка упродовж кількох десятиліть забезпечувала харків’ян питною водою.

У наш час проблемами збереження і раціонального використання водних ресурсів опікуються працівники та випускники факультету геології, географії, рекреації та туризму і навчально-наукового інституту екології Каразінського університету. 

Текст: Ольга Вовк

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання