Пішов із життя заслужений професор університету Ігор Адаменко: університет співчуває…

22 березня 2023 року
Освіта, Наука

22 березня 2023 року на 85-му році життя помер заслужений професор Каразінського університету Ігор Миколайович Адаменко.

Ігор Миколайович був лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки 1996 року за цикл праць «Кінетичні процеси у квантових рідинах та кристалах». Його знали та поважали за високий рівень наукових досліджень не лише в Україні. 

Очолювана ним теоретична група протягом понад десяти років займалася дослідженнями фізичних властивостей квантових рідин разом з експериментальною групою Університету Ексетера (Велика Британія), яку очолював академік Королівської академії наук, професор А. Ф. Дж. Вайет. За короткий термін було здобуто цілу низку наукових результатів світового рівня. Зокрема, їм вдалося розробити теорію часової й просторової еволюції фононних пучків у надплинному гелії; описати спостережувану в експериментах взаємодію пучків; побудувати термодинаміку анізотропних квазічастинних систем. Це дало насамперед можливість пояснити цілу низку спостережуваних явищ у надплинному гелії й стимулювало проведення нових експериментів.

Ігор Миколайович десятки років викладав у навчально-науковому інституті «Фізико-технічний факультет» курси теоретичної фізики: теоретичну механіку, механіку суцільних середовищ. Він умів складні речі пояснити простою мовою. 

Він завжди вимагав від студентів ставити йому питання. «Байдуже, скільки матеріалу я вам начитаю, важливо, скільки матеріалу ви засвоїте», — говорив Ігор Миколайович.

Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким Ігоря Миколайовича, його друзям і учням з приводу непоправної втрати. Світла пам’ять про нього назавжди збережеться в наших серцях.

Підтримати рідних Ігоря Миколайовича можна за реквізитами банківської картки: 4731 2196 4821 8661.

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання