Відомий астроном Юрій Шкуратов святкує ювілей: університет вітає

23 вересня 2022 року
Наука

23 вересня 2022 року відзначає 70-річний ювілей відомий астроном, завідувач кафедри астрономії та космічної інформатики фізичного факультету, професор Юрій Григорович Шкуратов.

Майже 50 років плідної та відданої роботи в Каразінському університеті зробили його всесвітньо визнаним фахівцем у галузі фізики планет і розсіювання світла об’єктами із складною структурою.

Юрій Григорович — один із найцитованіших вчених університету і України (Н-індекc = 40 за даними Scopus). Він автор понад 700 наукових робіт, 7 колективних монографій.

Юрій Шкуратов є вченим-теоретиком та експериментатором, організатором науки та освіти, автором багатьох наукових знахідок та вихователем нових поколінь фахівців-астрономів. За рішенням Міжнародного астрономічного союзу на честь Юрія Шкуратова названо малу планету 12234.

Серед його відкриттів — колориметричний опозиційний ефект зразків місячного грунту, перші зображення поляриметричних аномалій місячної поверхні, теоретичні розробки механізмів розсіювання та поляризації світла, відбитого поверхнями безатмосферних небесних тіл. Ці теоретичні розробки блискуче підтверджені за даними космічних досліджень Місяця.

Спільні з американськими колегами дослідження дали змогу Юрію Шкуратову виявити новий тип хмар Марсу, які можна бачити лише в ультрафіолеті в поляризованому світлі.

Вітаємо з ювілеєм, бажаємо наснаги, добробуту, невичерпної енегії та нових досягнень!

Текст: Валерія Харченко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання