Відкриття тематичної виставки «За вашу і нашу свободу 1968–2018 рр.»

11 жовтня 2019 року
Культура

В Каразінському університеті відбулося відкриття тематичної виставки «За вашу і нашу свободу 1968–2018 рр.».

Привітав присутніх декан історичного факультету, доцент Сергій Литовченко та зазначив, що виставка має безпосереднє відношення не лише до історії, але й до роботи історичного факультету, який з-поміж інших дає таку навичку, як вміння працювати з джерелами. «На виставці представлено саме джерела, як візуальні, так і документальні. Це і робить історію історією. Дякуємо організаторам, що зробили виставку такою, яка не агітує, а пояснює, не пропагандує, а дає можливість кожному відвідувачу побачити події 1968–1969 років, яке значення вони мали як для Чехословаччини тих часів, так і для усього соціалістичного суспільства», — зазначив він.

Почесний консул Чеської Республіки в Харкові Олег Чігрінов звернув увагу на важливість подій, представлених на експозиції, для історичної пам’яті чеського народу та усього світу.

З історією створення експозиції ознайомив співробітник Українського інституту пам’яті Віталій Бака: «Первісно ця виставка створена чеською та англійською мовами працівниками чеської інституції — Інститутом дослідження тоталітарних режимів у 2018 році, експонувалася у різних країнах. Але унікальність українського варіанту виставки в тому, що її доповнено українськими сюжетами. Це стало можливим завдяки тому, що наразі архіви Служби безпеки України є відкритими».

Він також зауважив, що приклад Чехословаччини є демонстрацією того, як події вийшли за межі конкретної державної історії і вплинули не лише на регіон Центрально-Східної Європи, а й на перебіг світових подій.

Виставка експонуватиметься два тижні.

Текст: Валерія Харченко
Фото: Вікторія Якименко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання