День народження видатного художника Генріха Семирадського: університет відзначає

12 жовтня 2019 року
Культура

12 жовтня каразінська спільнота відзначає день народження видатного художника, представника пізнього академізму, дійсного члена Петербурзької академії мистецтв, члена Академії красних мистецтв у Берліні, Стокгольмі та Римі, члена-кореспондента Паризької академії красних мистецтв, вихованця Каразінського університету Генріха Іполитовича Семирадського.

Він закінчив природознавче відділення фізико-математичного факультету Харківського університету. Навчаючись в університеті брав уроки живопису в учителя малювання Другої харківської гімназії Дмитра Безперчого. Мистецьку освіту Генріх Семирадський здобув у Петербурзькій академії мистецтв, де його професорами були Богдан Віллевальде та Карл Веніг.

За багатофігурну композицію «Світочі християнства», що зображала першомучеників християнства в добу імператора Нерона, отримав звання професора Петербурзької академії мистецтв. У 1878 році на Всесвітній виставці в Парижі за цю картину художника нагороджено золотою медаллю та орденом Почесного легіону.

Роботи Генріха Семирадського зберігаються у музеях Кракова, Москви, Санкт-Петербурга, Харкова, Львова та багатьох інших міст.

З метою увічнення пам’яті видатного вихованця Харківського університету, іменем Генріха Семирадського названо художню галерею Каразінського університету.

Текст: Валерія Харченко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання