Українські школярі під керівництвом професора Каразінського університету вперше здобули золото на Міжнародному турнірі юних фізиків

16 липня 2024 року

Команда українських школярів уперше в історії України виборола золоті медалі на Міжнародному турнірі юних фізиків, який проходив з 10 по 16 липня 2024 року в Будапешті. Турнір став рекордним за масштабами організації та кількістю країн-учасниць, зібравши 38 команд з різних куточків світу.

Україну представляла збірна команда Харківського ліцею № 161 «Імпульс» та Харківського фізико-математичного наукового ліцею № 27, яка в січні 2024 року виграла Всеукраїнський турнір юних фізиків, який проходив онлайн.

Склад команди:

  • Бєляєва Анна, 11 клас,
  • Бухтатий Антон, 11 клас,
  • Матяш Антон, 11 клас,
  • Федоскіна Соф’я, 9 клас,
  • Владико Кирило, 9 клас

Цю команду вже багато років тренує заслужений учитель України, професор Каразінського університету Захар Майзеліс. Оскільки 40-річний Захар зараз не може перетнути кордон, офіційними керівниками команди на турнірі стали його учні, колишні учасники цієї команди Григорій Овчаренко і Ілля Хорошко. Вони активно допомагали команді з підготовкою протягом року і зробили значний внесок у перемогу.

Міжнародний турнір юних фізиків, заснований у 1988 році, є одним з найпрестижніших у світі змагань для школярів у галузі фізики. Україна бере участь у турнірі з 1992 року, і за цей час здобула 7 бронзових та 6 срібних медалей, зокрема 5 срібних медалей на 5 останніх турнірах поспіль під керівництвом Захара Майзеліса.

Золоті медалі здобувають 4 найкращі команди, які потім змагаються між собою у фіналі за 1–4 абсолютні місця, а срібними й бронзовими медалями нагороджують кілька найвищих за рейтингом команд, що не пройшли до фіналу. 

Цього року команда України з 3-ї позиції пройшла до фіналу та здобула 2-е абсолютне місце, поступившися лише команді з Сінгапуру. Українці розділили золоті медалі з командами Сінгапуру, Польщі та Тайваню.

Це є історичним досягненням для України. Вітаємо переможців, бажаємо подальших успіхів!

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання