У Каразінському відбулися Луньовські читання «Музей в освітньому процесі: вища та середня школа»

12 грудня 2022 року
Культура, Наука

9 грудня 2022 року в Каразінському університеті в онлайн-форматі відбулися ХІІІ Луньовські читання «Музей в освітньому процесі: вища та середня школа», яка була присвячена 50-річчю музею історії Харківського університету.

Учасників конференції та працівників музею історії університету привітали проректор Антон Пантелеймонов, декан історичного факультету Сергій Литовченко, голова Асоціації музеїв закладів вищої освіти м. Харків, завідувач кафедри історіографії, джерелознавства та археології історичного факультету Сергій Посохов.

Вони відзначили досягнення музею історії університету, його роль у збереженні історії та традицій університету, гуртуванні викладачів, випускників та студентів Каразінського.

З привітанням також виступила випускниця університету, ректорка Харківського гуманітарного університету «Народна українська академія» Катерина Астахова, яка також зачитала привітання від організаторки створення та першої керівниці музею історії університету Валентини Астахової.

На пленарному засіданні було заслухано змістовні доповіді директорки музею історії університету Вікторії Іващенко «Музей історії Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна: час, події та люди (до 50-річного ювілею)» та старшої наукової співробітниці музею історії університету Ольги Красько «Музеї в часи війни: виклики та рішення (на прикладі діяльності Музею історії Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна)».

Доповідачі ознайомили учасників з важливими подіями музею історії університету та детально охарактеризували інноваційну діяльність співробітників за останні два десятиліття, поділилися досвідом музейно-освітньої роботи та новими проєктами музею в сучасних складних умовах.

Під час конференції працювало дві секції «Музеї навчальних закладів: досвід, проблеми, сучасний стан» та «Актуальні питання музейної справи: збереження традицій і підтримка інновацій», на яких обговорили питання організації музейної діяльності в минулому і сьогоденні, ознайомилися з дослідженням окремих пам’яток, обговорили як нагальні проблеми музеїв в умовах війни, організації збереження фондів музейних закладів, так і про музейні проєкти, які заплановано реалізувати в мирний час.

Традиційно на Луньовських читаннях вручили Премію імені А. Ф. Луньова за кращу доповідь. Цього року лауреатом стала виконувачка обовʼязків директора комунального закладу «Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова» Ольга Сошнікова.

Текст: Валерія Харченко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання