Каразінський університет — учасник програми Horizon Europe у межах проєкту EUROfusion

13 грудня 2022 року
Наука

У грудні 2022 року на рахунки університету надійшли чергові кошти в оплату участі Каразінського в проєкті EUROfusion, який є складовою Програми Horizon Europe.

Реалізація європейської дорожньої карти досліджень з керованого термоядерного синтезу (проєкт EUROfusion) продовжується за новим циклом Програми з досліджень та навчання «Євратом» (2021–2025 роки), що є комплементарною до Програми з досліджень та інновацій Horizon Europe (2021–2027 роки). Як і за попередньою Програмою Horizon 2020, так і за новою Horizon Europe, проєкт EUROfusion є одним із найамбітніших проєктів Програми Європейського Союзу та найбільшим як за числом учасників (28 бенефіціарів та 150 афілійованих сторін), так і за обсягом фінансування (трохи більше ніж 1 млрд євро, 55% з яких є внеском Європейського Союзу, решта є внеском учасників проєкту).

Україна бере участь у проєкті EUROfusion з 2017 року за Програмою Horizon 2020 та продовжує бути частиною консорціуму за новою Програмою. Нову Угоду про асоціацію України до Програми Horizon Europe (2021–2027 роки) та Програми «Євратом» (2021–2025 роки) було підписано влітку 2022 року. Після цього з’явилися формальні умови для входження української дослідницької ланки до консорціуму EUROfusion.

З вересня 2022 року до консорціуму EUROfusion приєдналися ще 5 учасників з України — афілійовані сторони Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», що є бенефіціаром та керівною організацією української ланки. Грантова угода EUROfusion має пункт про ретроспективну участь у проєкті. Тобто попри формальний термін приєднання до консорціуму — вересень 2022 року, фактично всі українські організації є учасниками проєкту з 1 січня 2021 року.

Основним фокусом досліджень EUROfusion Horizon Europe є нові знання та інновації, що спрямовані на майбутню експлуатацію дослідницького реактора ITER та проєктування пілотної термоядерної електростанції DEMO. Українська дослідницька ланка консорціуму EUROfusion бере участь у дослідженнях за 9-ма з 26-ти робочих пакетів проєкту, виконуючи теоретичні та експериментальні роботи на токамаках і стелараторах, розробляючи нові матеріали та детектори, методи нагрівання високотемпературної плазми та її діагностики, готуючи майбутні покоління вчених, інженерів та операторів термоядерних реакторів.

Каразінський університет є одним з учасників української дослідницької ланки консорціуму EUROfusion, що залучений до робіт з теоретичних досліджень у галузі фізики плазми та підготовки наступних поколінь вчених та інженерів.

Завдяки своїм науковцям Україна робить власний інтелектуальний внесок у європейську стратегію нульових викидів СО2 та досягнення загальноєвропейської мети — будівництво першої європейської термоядерної електростанції та передання в енергетичну мережу термоядерної електроенергії на початку 2050-х років.

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання