Стажування в Університеті Йорка: підбиття підсумків спільної роботи британських та українських науковців у межах проєкту “Kharkiv-York Partnership Towards a Zero Pollution Environment in Post-War Ukraine”

26 вересня 2023 року
Міжнародна діяльність

Уже понад рік Каразінський університет та Університет Йорка плідно співпрацюють у межах програми Twinning, ініційованої організацією Cormack Consultancy Group, яка дозволила спільно розробити та втілити в життя цілу низку важливих проєктів. Так, проведено стажування у Великій Британії для здобувачів ступеня доктора філософії та викладачів Каразінського університету.

Зокрема, 6–14 липня та 17–30 серпня 2023 року 14 здобувачів ступеня доктора філософії та викладачів Каразінського університету були учасниками літньої школи в межах проєкту “Kharkiv-York Partnership Towards a Zero Pollution Environment in Post-War Ukraine”. Стажування проходило в місті Йорк на базі кампуса Університету Йорка — одного із провідних закладів освіти Великої Британії.

У фокусі уваги літньої школи було вивчення шляхів досягнення екологічно чистого навколишнього середовища в післявоєнній Україні. Досягнення цієї мети передбачало розроблення низки спільних проєктів, зокрема дослідження ролі найнебезпечніших хімічних речовин та сумішей, яку вони відіграють у забрудненні водойм та навколишнього середовища, вивчення різних способів очищення стічних вод та повітря в житлових приміщеннях, розроблення проєкту з деградації мікрозабруднювачів холодною плазмою. 

Учасники літньої школи покращили свої знання та навички й набули нового досвіду роботи з портативними приладами в польових умовах, у наукових лабораторіях, ознайомилася з новими методами дослідження забруднення повітря та методами його очищення, удосконалили свої навички програмування в Matlab, ознайомилися з досвідом Університету Йорка щодо організації навчального процесу, стимулювання науково-дослідної роботи працівників та сучасних напрямів екологічних досліджень.

У межах літньої школи вони відвідали наукові лабораторії та центри Університету Йорка, зокрема Леверхалмський центр біорізноманіття антропоцену, Центр розвитку біовідновлюваної енергетики, Йоркський інститут екологічної сталості, Центр новітніх сільськогосподарських продуктів, Вольфсонські лабораторії хімії атмосфери, Стокгольмський інститут навколишнього середовища.

Значну увагу було приділено питанню планування майбутніх спільних проєктів з Університетом Йорка та пошуку їх фінансування для боротьби із забрудненням довкілля в Україні.

Учасники також відвідали та ознайомилися з досвідом таких провідних британських компаній, що займаються очищенням навколишнього середовища, як Yorwaste, Croda, Fera Science, Northumbrian Water Bran Sands. 

Крім інтенсивних навчальних занять, Університет Йорка організував цікаву й насичену історико-культурну програму, що дала змогу каразінцям ознайомитися з історією та традиціями міста Йорка й відчути його незвичайну атмосферу. Студенти та викладачі Каразінського відвідали визначні історичні пам’ятки: Хеслінгтон-хол, вежу Кліффорда, замок Говард, Національний парк Норт-Йорк-Мурс, Національний музей вугільної промисловості у Вейкфілді. 

Каразінський університет вдячний Університету Йорка за цю неймовірну можливість. Співпраця між Каразінським університетом та Університетом Йорка триває, тож слідкуйте за новинами!

 

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання