Міжнародний день жінок і дівчат у науці: університет вітає

11 лютого 2023 року

11 лютого відзначають Міжнародний день жінок і дівчат у науці. Ця пам’ятна дата була встановлена рішенням Організації Об’єднаних Націй, її святкують з 2016 року.

Представники Каразінського університету в усі часи робили багато для розвитку жіночої освіти, що насамперед створювало соціальне підґрунтя для входження дівчат і жінок у науку.

Наприклад, засновник університету, Василь Назарович Каразін, ще на початку ХІХ століття відстоював думку про те, що освіта має бути доступною для всіх, незалежно від віку і статі. А в 1842 році він обґрунтував важливість здобуття освіти дівчатами, що належали до кріпосного стану — найменш соціально захищеного прошарку населення. Ця ідея була втілена уже після смерті просвітника.

Каразінський університет став одним із флагманів жіночої освіти в нашій країні й разом з іншими закладами вищої освіти підготував цілі генерації жінок-науковиць і дослідниць. Адже саме в ньому вперше в Україні на той час отримали право здобувати освіту жінки. Зокрема, першою жінкою — почесним доктором стала історик Олександра Єфименко. Це звання Вчена рада Харківського університету надала їй у 1910 році.

Вітаємо усіх жінок-науковиць зі святом, нехай ваша жага до пізнання, ентузіазм сприятиме все новим і новим науковим відкриттям!

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання