Міжнародний день лісів

21 березня 2023 року
Наука

21 березня у світі відзначається Міжнародний день лісів. Ця пам’ятна дата була запроваджена відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН 28 листопада 2012 року, а перше її святкування відбулося у 2013 році Основна мета цього пам’ятного дня — нагадати людству про необхідність захисту та збереження лісових ресурсів нашої планети.

На сьогодні близько 30 % земель на нашій планеті зайняті лісами, а рослини і тварини, які в них водяться, становлять до 80 % земного біорізноманіття. Ліси відіграють провідну роль у справі стабілізації клімату Землі, вони забезпечують продовольством, водою та ліками мільярди людей. Зі збереженням лісів пов’язана 13-та Ціль сталого розвитку ООН («Пом’якшення наслідків зміни клімату»).

Засновник Харківського університету, видатний український природодослідник Василь Каразін ще в першій половині ХІХ століття дбав про збереження лісових масивів. У своїх працях він доводив сприятливий вплив лісу на клімат і водний баланс річок, закликав берегти ліси від непродуманих вирубок, вказував на необхідність обсадження деревами балок та ярів, заліснення непридатних для ведення сільського господарства піщаних просторів, тим самим органічно поєднавши екологічні питання з економічними. Просвітник також став одним з піонерів степового лісонасадження і в своїх працях давав поради стосовно оптимального підбору висаджуваних деревних культур, вибору ґрунту тощо.

Василь Каразін звертався до однодумців зі словами: «Пообіцяймо одне одному зберігати надбання добрих предків наших — благодійні ліси; використаймо даровані нам способи для їх насадження… Відтворімо для нащадків наших ту чарівну Україну, в якій селилися наші прабатьки».

Така шляхетна і важлива для всього людства діяльність продовжується і в наші дні. У Каразінському університеті є біологічний факультет та навчально-науковий інститут екології, що готують фахівців, які займаються вивченням лісової біоти та дбають про збереження й раціональне використання лісових ресурсів. Дотичними проблемами займаються також співробітники науково-дослідного інституту біології та ботанічного саду Каразінського університету.

Текст: Ольга Вовк

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання