Лекція від професорки Вищої школи журналістики Колумбійського університету в Нью-Йорку Ніни Берман

10 березня 2023 року

У Каразінському університеті відбулася в онлайн-форматі гостьова лекція провідної американської фотографині-документалістки, журналістки, кінорежисерки, письменниці, професорки Вищої школи журналістики Колумбійського університету (Нью-Йорк), докторка філософії Ніни Берман.

«Коли ми зараз говоримо про війну, то торкаємося не тільки теми перебігу самої битви, а й змін в соціальному, політичному, економічному та усіх інших аспектах. Нам потрібно вчитися розуміти, як ми мислимо, як зафіксувати все. Тому медіакомунікації, соціальні комунікації та усі інші сфери, пов'язані з журналістикою, також зараз є дуже важливими. І нам дуже важливо переймати досвід професіоналів, які знають, як транслювати цю тему суспільству»,  — зауважила на початку заходу декан соціологічного факультету Олена Мурадян.

У своїй лекції Ніна Берман торкнулася механізмів створення пропаганди, міфів крізь американську перспективу. Вона акцентувала на одному з ключових міфів — «війна закінчилася». Адже насправді для багатьох (свідків воєнних дій,  ветеранів) війна не закінчується: люди ще довго переживають свій травматичний досвід. 

22

У своїх роботах Ніна Берман прагне відрефлексувати на події війн у В'єтнамі й Іраку, зокрема, переосмислити сутність травматичної пам'яті. У своїй монографії «Пурпурові серця — повернення з Іраку» вона зібрала портрети й інтерв’ю ветеранів війни в Іраку, які отримали поранення в ході бойових дій. 

А у монографії «Батьківщина» досліджує мілітаризацію американського життя й суспільства після трагедії 11 вересня 2001 року в США, зокрема, наслідки цього процесу.

88

Наприкінці лекторка відповіла на питання присутніх, які торкалися майбутнього американської демократії, побоювань щодо реакції на роботи фотографині, травматизації під час фіксування трагічних подій тощо.

Текст: Валерія Харченко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання