Лекція історика культури, кінознавця, завідувача кафедри креативних та культурних практик факультету мови, літератури, музики і візуальної культури Державного університету м. Абердін Алана Маркуса

17 березня 2023 року

У Каразінському університеті відбулася в онлайн-форматі гостьова лекція «Живий свідок: репрезентація посттравматичного міста в очікуванні миру» завідувача кафедри креативних та культурних практик факультету мови, літератури, музики і візуальної культури Державного університету м. Абердін Алана Маркуса.

Ця лекція продовжує цикл лекцій під егідою Каразінського університету «За одну лекцію до Перемоги: спікери світу на підтримку Каразінського».

На початку заходу декан соціологічного факультету Олена Мурадян привітала присутніх та наголосила на важливості й актуальності теми лекції — розгляду посттравматичного досвіду з точки зору мистецтва, що допоможе переосмислити пережите під час війни.

Під час лекції Алан Маркус акцентував на тому, що на сьогодні представлення мистецтва набуває універсальності. На підтвердження цієї думки він апелює до картини Пабло Пікассо «Герніка» як віддзеркалення процесу універсальності. Професор подає власну інтерпретацію цієї картини через фільм і порівнює Герніку й події, які сталися у цьому місті, зокрема його бомбардування 26 квітня 1937 року під час громадянської війни в Іспанії, з Харковом та повномасштабним вторгненням росії.

Також гість поділився особливостями, своїми підходами до створення кіно, які він, зокрема, реалізував у своїй кінострічці «Один базарний день»: концепт спостережливого кіно, в якому відсутній наратор, прагнення позбавитися штучності тощо.

Наприкінці лекції була активна дискусія та багато питань від студентів та викладачів Каразінського.

Текст: Валерія Харченко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання