Директор навчально-наукового інституту «Фізико-технічний факультет» Ігор Гірка взяв участь у заходах Європейської асоціації ядерної освіти (ENEN)

16 березня 2023 року
Наука, Міжнародна діяльність

2–3 березня 2023 року директор навчально-наукового інституту «Фізико-технічний факультет» Ігор Гірка взяв участь у роботі спеціального заходу та генеральній асамблеї Європейської асоціації ядерної освіти (ENEN). Заходи відбулися в м. Брюссель, Бельгія. 

2 березня відбувся спеціальний захід ENEN. Його було присвячено спілкуванню представників різних установ (не лише членів ENEN), які залучені або зацікавлені в підготовці та перепідготовці кадрів для ядерної галузі Європи. Учасники розповіли про заходи Єврокомісії в цій галузі.

3 березня відбулася генеральна асамблея ENEN, яка вперше після кількох років перерви, пов’язаною з пандемією Covid–19, проходила наживо. Керівники проєктів, які веде ENEN, доповіли про хід їх реалізації. Зокрема, було відзначено, що в ЄС наявні 103 реактори, які виробляють 25% всієї електрики, 50% низьковуглецевої енергетики, забезпечують роботою мільйон осіб. 4 нові реактори будують у Франції, Фінляндії, Словаччині.

ENEN ввела нову робочу групу — ENEN-Україна замість ENEN-росія. Туди увійшли, зокрема, й каразінці: почесний доктор Каразінського університету, професор Жан-Марі Нотердам та Ігор Гірка

22 вересня 2023 року виповнюється 20 років ENEN. 

Ігор Гірка у своїй презентації розповів про людські втрати та матеріальні збитки університетів України, залучених до підготовки кадрів у галузі ядерної фізики та енергетики, подякував усім учасникам за підтримку України. Він також наголосив на необхідності нагальної допомоги з організації практичної підготовки студентів, а також коштів на консервацію постраждалих будівель ще до Перемоги.

Робоча група ENEN-Україна вестиме облік потреб університетів України, залучених до підготовки кадрів для ядерної галузі України, аби бути готовою скласти план першочергових дій після Перемоги. 

Текст: Валерія Харченко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання