День працівників радіо, телебачення та зв’язку: університет відзначає

16 листопада 2020 року
Культура

Традиційно 16 листопада в Україні відзначають День працівників радіо, телебачення та зв’язку. Дату обрано не випадково ― саме 16 листопада 1924 року в Харкові вийшла в ефір перша вітчизняна радіомовна передача. Невеликий концерт, що пролунав в ефірі поклав початок українському радіомовленню. Натомість історія українського телебачення сягає 5 листопада 1951 року, коли відбулася перша телевізійна трансляція фільму «Алітет іде в гори» з Київського телецентру.

Активне використання супутникових каналів зв’язку дозволило створити великі мережеві радіокомпанії, призвело до появи інтернет-радіостанції та інтернет-телебачення.

Сфера зв’язку та інформатизації є однією з провідних в Україні, оскільки виконує одразу кілька важливих функцій: інформаційну, просвітницьку, комунікаційну, розважальну. Спеціалісти цієї сфери створюють та наповнюють медіапростір нашої країни, утверджуючи свободу слова та роблячи вагомий внесок у розвиток інституту журналістики.

Має безпосереднє відношення до цього свята і Каразінський університет. З 1996 року в університеті існує кафедра журналістики, що готує фахівців цього напряму. Під час навчання майбутні журналісти проходять виробничі практики на харківських телеканалах та в інформаційних агенціях міста, що дозволяє опанувати практичний досвід журналістської справи. Окрім того, у 2010 році в університеті відбувся перший в Україні випуск магістрів за спеціальністю «Медіакомунікації», яких готує кафедра медіакомунікацій соціологічного факультету.

У 2016 році в Каразінському університеті розпочало роботу студентське інтернет-радіо «ЗІР». До створення перших радіопередач долучилися студенти різних факультетів університету.

Вітаємо зі святом, зичимо натхнення для професійних звершень!

Текст: Карина Юлдашова

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання