День працівників архівних установ: університет вітає

24 грудня 2023 року
Культура, Наука

24 грудня в Україні відзначають День працівників архівних установ — професійне свято тих, хто опікується збереженням національного архівного фонду як сукупності архівних документів, що відображають історію духовного і матеріального життя українського народу та інших народів, мають культурну цінність і є надбанням української нації. 

Саме цього дня 30 років тому Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про Національний архівний фонд та архівні установи». А Указ Президента України про встановлення цього професійного свята підписано чверть століття тому — у 1998 році.

Важливість збереження рукописів усвідомлював засновник університету Василь Каразін. Він збирав та оприлюднював цінні історичні джерела, виступив з ініціативою створення спеціалізованого журналу, де публікувалися б архівні документи. 

Важливо й те, що перший у Харкові громадський історичний архів з’явився у 1880 році при Харківському історико-філологічному товаристві, яке діяло на базі університету.

Готує кадри для архівних установ й історичний факультет Каразінського університету, зокрема кафедра історіографії, джерелознавства та археології. Випускники університету є керівниками та співробітниками архівів центрального, обласного, галузевого та інших рівнів. Каразінський має і власний архів, де зберігаються цінні джерела з історії одного з найстаріших у Східній Європі університетів. 

Збереження документальної спадщини є справою державної важливості. Особливо актуальним це завдання є нині, в умовах повномасштабної війни. Кропітка та самовіддана справа архівістів дає змогу передати від покоління до покоління знання про минуле, що визначає наше майбутнє.

Вітаємо працівників архівних установ, викладачів і науковців в галузі архівознавства з професійним святом! Зичимо їм міцного здоров’я, наснаги, творчого натхнення, плідних здобутків на професійній ниві!  



Текст: Ольга Вовк

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання