День народження видатного геолога Володимира Різниченка: університет відзначає

18 жовтня 2019 року
Культура

18 жовтня каразінська спільнота відзначає день народження видатного українського вченого в галузі геології, геоморфології, тектоніки, гляціології, географії, вихованця університету Володимира Васильовича Різниченка.

Уродженець Ніжинського регіону у 1891 році вступив до Харківського університету на природничий відділ фізико-­математичного факультету, який успішно закінчив у 1896 році. З 1899 до 1915 року наукові інтереси Володимира Різниченка були зосереджені на вивченні гірських систем Середньої Азії та Казахстану — Південного Алтаю, Тянь-Шаню, Тарбагатаю. На основі проведених геологічних та геоморфологічних досліджень учений склав першу геологічну та тектонічну карту Південного Алтаю. За дослідження Алтаю вченого нагороджено медаллю імені М. М. Пржевальського.

З 1927 до 1928 року Володимир Різниченко очолював Українське відділення геологічного комітету й був одним із перших організаторів проведення в Україні геологічної зйомки.

З 1929 року ― академік Академії наук УРСР, у 1930–1932 роках ― директор Науково-дослідного геологічного інституту Академії наук УРСР. У науковому доробку Володимира Різниченка понад 70 наукових праць, присвячених геологічній будові та тектоніці України й Середньої Азії. Займався вивченням геології та гідрогеології Волині, Лівобережжя, Середнього Придніпров’я, зокрема, описав стратиграфію і тектоніку району Канівських гір. Уперше в Україні встановив дислокації антропогенового (четвертинного) періоду.

Вчений відомий також як поет і художник­-карикатурист (під псевдонімом Велентій — дівоче прізвище матері). У 1901 році з’являються його перші вірші: «Зірка на землі», «На чужині далекій», «На вічну пам’ять Тарасові Шевченкові» (1910).

Його поетичні твори на соціальні теми публікувалися на сторінках «Літературно-наукового вісника», альманаху «Перша ластівка», «Терновий вінок». Як художник працював у жанрі політичної карикатури, у співпраці з газетами «Искра», «Киевская газета», тижневиком «Шершень».

Текст: Ольга Левко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання