Каразінська делегація відвідала Болгарську академію наук

18 жовтня 2019 року
Міжнародна діяльність

11–14 жовтня 2019 року на запрошення Болгарської академії наук делегація Каразінського університету на чолі з ректором, академіком Вілем Бакіровим відвідала Софію (Болгарія), де взяла участь в урочистих заходах, присвячених 150-річчю від дня заснування Болгарської академії наук.

У межах візиту відбулася низка зустрічей з представниками Президії Болгарської академії наук та її головою, академіком Юліаном Ревальським.

Віль Бакіров привітав Болгарську академію наук з ювілеєм і вручив медаль імені В. Н. Каразіна Юліану Ревальському й медаль «За служіння Харківському університету» Івану Юхновському та Ячку Іванову, а також подарував портрет засновника та першого голови Болгарського наукового товариства і водночас професора Харківського університету Марина Дринова пензля народного художника України Віктора Ковтуна.

У відповідь Віля Бакірова нагородили Почесною відзнакою голови Болгарської академії наук за внесок у розвиток співробітництва між болгарськими та українськими вченими, зокрема за створення центру болгаристики та балканських досліджень імені М. Дринова. Завідувач кафедри нової та новітньої історії історичного факультету, професор Михайло Станчев отримав Почесний плакет Наукового архіву Болгарської академії наук, на якому засвідчено утворення його особистого фонду як іноземного члена Болгарської академії наук.

Під час зустрічі обговорювалися питання подальшої співпраці університету з Болгарською академією наук, зокрема проведення у березні 2021 року Х Дриновських читань.

Також делегація університету взяла участь в урочистих заходах в актовій залі Президії Болгарської академії наук та Національному палаці культури, де виступили Юліан Ревальський, міністр освіти і науки Болгарії Красімір Велчев і Президент Республіки Болгарія Румен Радєв.

13 жовтня відбулася окрема зустріч з Почесним головою Болгарської академії наук, Почесним доктором Каразінського університету, академіком Іваном Юхновським, який у 2005 році стояв біля витоків договору про співробітництво між Каразінським університетом та Болгарською академією наук, що нещодавно продовжено.

А 14 жовтня Михайло Станчев та директор центру болгаристики та балканських досліджень імені М. Дринова, доцент Сергій Страшнюк поспілкувалися з головним редактором «Списание на БАН» Ячком Івановим щодо виходу спеціального номера журналу, в якому опубліковано статті харківських учених. Також вони обговорили можливість підготовки спеціального номера до 215-ї річниці від дня відкриття Харківського університету.

Візит засвідчив, що плідна співпраця між Харківським національним університетом імені В. Н. Каразіна та Болгарською академією наук продовжується.

Текст: Валерія Харченко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання