День народження вільної слухачки університету Варвари Каринської: університет відзначає

3 жовтня 2022 року

Почесне місце в плеяді видатних каразінців, які зробили помітний внесок у світову культуру, займає вільна слухачка юридичного факультету Харківського університету, видатна дизайнерка одягу, володарка премії «Оскар» Варвара Каринська.

Варвара Андріївна народилася 3 жовтня 1886 року в Харкові в родині відомого купця та мецената Андрія Яковича Жмудського. З дитинства дівчинка захоплювалася вишиванням. Закінчила жіночу гімназію, потім слухала лекції з права в Харківському університеті.

Після революції (під приводом проведення виставки у Європі) Варвара Андріївна виїхала за кордон, протягом певного часу працювала в Європі, але зрештою переїхала до США.

У костюмах Каринської знімались Вів’єн Лі, Марлен Дітріх, Ліз Тейлор та інші зірки.

Дизайнерка творила для Бродвею та Голлівуду, співпрацювала з Сальвадором Далі та Марком Шагалом. Каринська створила образи для майже 50 балетів і здійснила переворот у балетній моді, створивши балетну пачку. У 1948 році Каринська була відзначена найвищою кінопремією «Оскар» за дизайн костюмів для фільму «Жанна д’Арк» (США) з Інгрід Бергман у головній ролі.

У 1962 році Варвару Андріївну нагородили найпрестижнішою у світовій хореографії премією фірми “Capezio”, яка виробляє танцювальне взуття.

З життя Варвара Андріївна пішла 18 жовтня 1983 року.

Каразінці пам’ятають видатну вільну слухачку університету. Зокрема, у 2018 році презентовано фотопроєкт «Варвара. Arabesque...Свобода класики. Класика свободи» (фотограф: Світлана Ізюмська).

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання