День міста Харкова: університет відзначає

23 серпня 2021 року
Культура

23 серпня харків’яни традиційно відзначають День Харкова та річницю визволення міста від німецько-фашистських загарбників. 

Харків — великий науковий, індустріальний, студентський та культурний центр нашої країни. Єдине місто України, що володіє повним комплектом нагород Ради Європи: Дипломом, Почесним Прапором, Таблицею Європи та Призом Європи.

 Назва міста Харків походить, імовірно, від назви річки Харків. Початок інтенсивної урбанізації Харкова пов’язаний з відкриттям у місті університету у 1805 році. Саме завдяки відкриттю закладу вищої освіти до Харкова приїздять іноземні професори з Німеччини, Франції та інших країн Європи. Активного розвитку набувають освіта та наука. Початок інтенсивного розвитку медицини в місті пов’язаний з відкриттям та роботою університетських клінік.

Університет відіграє суттєву роль у формуванні архітектурного обличчя міста. Так, нинішній міський сад імені Тараса Шевченка створювався як університетський парк. А на вході до 1934 року знаходився пам’ятник засновнику університету Василю Каразіну.

На сучасній карті Харкова можна знайти цілу низку вулиць, провулків та інших топонімів, названих на честь вихованців та професорів університету, зокрема: вулицю Василя Каразіна, провулок Іллі Мечникова, станцію метро імені академіка Миколи  Барабашова тощо.

Дослідженням та популяризацією історії Харкова активно займається центр краєзнавства імені П. Т. Тронька Каразінського університету. Центр співпрацює з архівами та музеями, бібліотеками та навчальними закладами, творчими об'єднаннями та громадськими організаціями.

У 78-му річницю звільнення Харкова відбудеться покладання квітів до Меморіалу Слави (початок — о 7:30), а на реконструйованій Сергіївській площі буде піднято Державний Прапор, день якого відзначить уся Україна. Початок — о 8:30.

Також традиційно у День міста на відкритих майданчиках відбудуться різноманітні святкові гуляння, пам’ятні та тематичні заходи для дітей і дорослих.

Щиро вітаємо харків’ян зі святом, бажаємо успіхів та процвітання рідному місту!

Текст: Єлизавета Шляхтіна

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання