Як розпочати успішну кар’єру в біостатистиці: унікальна навчальна програма, яка існує вже 10 років

14 вересня 2022 року

Біостатистика об’єднує медичну сферу з математикою та статистикою і використовується для проведення клінічних досліджень і розробки нових ліків. Навчальна програма, яка реалізується в партнерстві між факультетом математики і інформатики національного університету імені В. Н. Каразіна та Intego Group, глобальною CRO та технологічною консалтинговою компанією, дає студентам можливість вивчити сучасні інструменти статистики та програмування, які використовуються для аналізу даних клінічних досліджень.

Програма була розроблена для задоволення росту потреб провідних фармацевтичних компаній. Хоча в Україні багато висококваліфікованих ІТ-фахівців, кількість наявних професіоналів, які відповідають стандартам фармацевтичної індустрії, не задовольняє стрімкого зростання ринку. Ось чому в квітні 2013 року національний університет імені В. Н. Каразіна та Intego Group об’єдналися для створення програми, яка готує таланти, котрі можуть застосовувати найкращі практики в галузі. Ця сертифікаційна програма працює без перерв з моменту свого заснування і зараз приймає заявки з усієї країни на свій десятий набір студентів.

Щоб дізнатися більше про програму та її випускників, як війна в Україні вплинула на навчальний процес, а також обговорити подальші плани цього сталого партнерства, ми поспілкувалися з СЕО компанії Intego Group та членом Наглядової ради національного університету імені В. Н. Каразіна Сергієм Глушаковим та деканом факультету математики і інформатики, професором, доктором наук Григорієм Жолткевичем.

Сергій Глушаков, Intego Group

Чому національний університет імені В. Н. Каразіна був обраний для започаткування центру біостатистичного програмування?

Це був явний і простий вибір для нас і наших партнерів. Нараховуючи понад 20 факультетів та інститутів, національний університет імені В. Н. Каразіна є одним із найстаріших і найавторитетніших навчальних закладів Східної Європи. Спочатку наша програма була націлена лише на студентів факультету математики і інформатики з великим досвідом у прикладній математиці, але згодом вона стала доступною для більш широкої аудиторії з усієї України.

Ми залучаємо професорів із багатьох факультетів з екосистеми університету. Таким чином, ми співпрацюємо з медичним факультетом над курсами, пов’язаними з медичною галуззю і залучаємо факультет іноземних мов для викладання англійської мови. Національний університет імені В. Н. Каразіна став очевидним вибором в якості єдиного центру з усіма компонентами, інтегрованими в складну навчальну програму.

У чому причина підвищеного попиту на професіоналів з біостатистики?

Індустрія клінічних досліджень розвивалася десятиліттями. Глобальна пандемія, старіння населення та інші причини спонукають до інвестицій у нові ліки, медичне обладнання та фармацевтичну продукцію. Дивлячись на офіційні дані від clinicaltrials.gov, ми бачимо експоненціальне зростання кількості клінічних випробувань, які проводяться у всьому світі. І коли ми дивимося на ці діаграми, ми бачимо великий обсяг клінічних даних, які потрібно буде проаналізувати. Саме на це ми націлили нашу навчальну програму, щоб наші випускники могли побудувати успішну, добре оплачувану та тривалу кар’єру, яка позитивно впливає на глобальне суспільство.

Як побудований навчальний процес?

Заняття починаються в середині жовтня і тривають до червня, коли проходить сертифікація та випуск. Двосеместрова програма повністю фінансується нашою компанією, але вимагає від студентів присвячувати навчанню не менше 15-18 годин на тиждень. Відібрані студенти вивчатимуть комплексні методи статистичного аналізу, програмування в середовищі SAS®, основи клінічних досліджень та особливості клінічних даних. Оскільки більшість навчальних матеріалів доступні лише англійською мовою, ми також інтегрували заняття з англійської мови до навчального плану, щоб забезпечити повне розуміння та здатність спілкуватися на всіх рівнях організації після завершення. Також наприкінці програми студенти повинні скласти сертифікаційний іспит з SAS® програмування, щоб отримати роботу.

Війна в Україні. Як вона вплинула на програму, навчальний процес і студентів?

В середині березня, лише через кілька тижнів після початку війни, наші студенти все ще бажали завершити навчання та попросили відновити заняття. Багатьом із них ця програма дала надію та відчуття мети. У цей критичний момент усі вони для мене герої: студенти, викладачі та наші досвідчені спеціалісти, всі, хто бере участь у навчальній програмі.

Випуск 2022 року закінчив програму в червні, і всі, хто успішно склав сертифікаційний іспит SAS®, були прийняті на оплачуване стажування в нашу компанію. Зараз вони проходять додаткове навчання і незабаром будуть переведені на різні проекти та клінічні дослідження.

Професор Григорій Жолткевич, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

Яка головна мета партнерства між національним університетом імені В. Н. Каразіна і Intego Group, США?

Умовно математику ділять на чисту та прикладну. Мається на увазі, що задачею фахівців з чистої математики є її розвиток, виходячи з проблем, які постають у відповідності до внутрішньої логіки розвитку математики, в той час як задачею фахівці з прикладної математики є розвиток математики, виходячи з проблем, які постають перед фахівцями інших галузей знань. Умовність такого розділення можна зрозуміти прослідкувавши історію математичної думки. Зокрема, можна поставити питання «Джон фон Нейман є чистим чи прикладним математиком?» Відповісти на це просте питання дуже складно, оскільки з його ім’ям пов’язане розв’язання як суто математичних проблем, так і нові математичні теорії, що виникли у відповідь на проблеми, що постали у різних галузях знань – теорія ігор в економіці, теорія архітектури комп’ютерів в інформатиці, теорія ненадійних автоматів в загальній теорії систем. Взагалі, жодний з великих математиків не може бути класифікований за цим принципом: всі вони органічно поєднували зусилля, спрямовані на дослідження суто математичних проблем, з зусиллями, спрямованими на математичне вирішення проблем, що поставали перед колегами з інших галузей знань. Саме їх внесок в математику базується на вмінні перетворити прикладну проблему в суто математичну, створивши нову галузь математики.

Ця досить довга преамбула для того, щоб пояснити мету партнерства факультету з індустрією, зокрема з Intego Group в галузі біостатистики: відкрити перед студентами конкретну предметну область застосування математичних методів, забезпечивши при цьому професійний рівень опанування цими методами. В результаті, хтось із студентів пов’яже свою кар’єру з цією галуззю, а хтось використає набуті знання і техніки для застосування в інших галузях.

Як Ви думаєте, кого може найбільш зацікавити освітня програма з біостатистики?

Слід констатувати факт: наразі випускник українського вишу з дипломом математика чи прикладного математика може знайти роботу в Україні з достойною оплатою праці хіба що в ІТ-компанії з великим дослідницьким сектором. Програма з біостатистики дає можливість розширити можливості поза межі ІТ-індустрії. Тому, на мою думку, що підтверджується досвідом нашої багаторічної співпраці з Intego Group, ця програма є відправною точкою для магістрів з математики та прикладної математики, щоб почати успішну кар’єру в індустрії. Крім того, доволі гарні результати демонструють студенти з базовою освітою з фізики, хімії та біології.

Знання SAS® програмування та статистичного аналізу застосовують лише в медичній сфері?

SAS® програмування є середовищем для розв’язання задач статистичної обробки даних. Тобто ця діяльність базується на математичній статистиці, що, як і будь-яка математична галузь знань, орієнтується не на предмет дослідження, а на зв’язки, що характерні для цього предмету дослідження. Однак комплекс зв’язків може бути подібним для дуже різних предметів – скажімо, стохастичні процеси підкоряються одним і тим самим законам, незважаючи на те, з якою предметною областю вони пов’язані – фізикою, хімією, біологією, соціологією, економікою чи епідеміологією. А значить, засвоївши методологію SAS® програмування в біостатистиці, ви отримаєте бонус – можливість працювати аналітиком даних практично у будь-якій предметній області.

Які перспективи та можливості доступні для студентів після завершення цієї навчальної програми?

Наші партнери запропонували і ми радо погодилися, що програма з біостатистики має бути не тільки привабливою з точки зору знань, умінь та навичок, які вона дає, але й вирішувати проблему працевлаштування студентів, які успішно завершили навчання за цією програмою. І я маю сказати, що цей принцип не порушений за всі роки нашої співпраці. Крім того, ми бачимо, що компанія опікується професійним зростанням своїх співробітників, допомагає в побудові співробітниками успішної кар’єри, демонструючи на мій сторонній погляд успішне використання стратегії – у нас працюють не тому, що змушені, а тому, що ми створили найліпші умови для професійного зростання. Тому, програма дає можливість потрапити до галузі, а далі – все залежить від вас. Як на мене, то це є ідеальними умовами для роботи.

Чому, на Вашу думку, варто вступати на навчання за цією програмою, особливо сьогодні, і продовжити кар’єру в біостатистиці?

Григорій Жолткевич: Якщо ХІХ та ХХ сторіччя були сторіччями фізики, хімії, інших наук про неживе і фізичних в узагальненому розумінні цього слова технологій, то ХХІ сторіччя є сторіччям інформатики, наук про живе і відповідних технологій. Біостатистика – це певний синтез цих галузей знань. Тому обираючи програму біостатистики, ви обираєте кар’єру фахівця ХХІ сторіччя.

Сергій Глушаков: Попит на фахівців є і буде тільки зростати в наступні роки. Репутація, яку наші біостатистичні програмісти створили в галузі, стимулюватиме інтерес і бажання працювати з Україною. І найголовніше, наші професіонали справді заслужили довіру, коли проводили найважливіші клінічні дослідження та продовжували проектну роботу, незважаючи на війну в нашій рідній країні. В жовтні розпочнеться наступний розділ цієї чудової історії і ми запрошуємо нових абітурієнтів приєднатися до групи 2023 року випуску.

Подання електронної заявки на вступ до програми за посиланням.

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання