Відкриття виставки «Університетська наука: внесок у сталий розвиток та обороноздатність держави» [відео]

17 травня 2018 року
Наука

У Каразінському університеті відбулося відкриття виставки «Університетська наука: внесок у сталий розвиток та обороноздатність держави».

На заході були присутні ректор, академік Віль Бакіров, віце-президент Національної академії наук України, голова Наглядової Ради Каразінського університету, академік Анатолій Загородній, директор Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації Лариса Карпова, президент Харківського університетського консорціуму, директор Харківського регіонального інституту Національної академії державного управління при Президентові України, професор Людмила Бєлова, представники закладів вищої освіти Харкова.

Зі вступним словом до присутніх звернувся Віль Бакіров, розповівши про ідею створення виставки: «З нагоди Дня науки було вирішено підготувати виставку, на якій кожен факультет, науковий підрозділ продемонструє власні досягнення. Неможливо розвиватися без культури, літератури, кінематографа, спорту, проте, насамперед, не можна еволюціонувати без наукового пізнання, без постійного розвитку наукової думки».

«Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна — це, безперечно, перлина освіти й науки України. Експонати виставки дозволяють відчути гордість за університет, місто й країну, адже зроблено багато в усіх галузях, зокрема астрономії, хімії, фізиці, біології», — наголосив Анатолій Загородній.

Усіх присутніх привітала Лариса Карпова: «Від імені губернатора Харківської області Юлії Світличної вітаю всіх зі святами, бажаю щастя, натхнення, успіхів, реалізації всіх задумів і планів, нехай вони будуть ще більш амбітними».

«Дивовижно, що можна побачити безліч різних технологій з різних галузей, які наразі зібрано в одній виставці. Вважаємо, що завдяки таким проектам виникає інтерес до України, її винаходів. Міжнародна спільнота звертає увагу на країну з можливістю подальших інвестицій й розвитку студентських проектів на міжнародному рівні. Наразі ми створюємо бізнес-інкубатор у Харкові, який дозволить вченим брати участь у програмі й знаходити інвесторів для реалізації ідей», — поділився враженнями від події президент венчурного фонду «Фенікс», створеного для комерціалізації наукових досліджень, професор Корнелльського університету Чарльз Вайтхед.

Також у межах заходу відбулося нагородження переможців ХІІ конкурсу наукових студентських робіт. Загалом було подано 302 роботи з 27 закладів вищої освіти.

«Дякуємо ректору й всьому Каразінському університету за чудовий захід. На напрям технічні науки подано 65 робіт, серед яких одразу з’явилися унікальні, зокрема за постановкою і вирішенням проблеми вони відрізнялися від інших. Відзначу також, що з кожним роком якість робіт стає кращою», — звернувся до присутніх проректор Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», професор, голова журі конкурсу за технічним напрямком Андрій Марченко.

Ректор Харківського гуманітарного університету «Народна українська академія», професор, голова журі конкурсу за напрямком гуманітарні науки Катерина Астахова зазначила у вітальному слові: «Ця виставка — інтелектуальне й інтелігентне обличчя Харкова. Місто й університет роблять багато, щоб талановиті студенти, у яких є схильність до наукових досліджень, реалізували себе».

Переможцями конкурсу наукових студентських робіт стали:

Юлія Балькова (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна),

Анастасія Дрич (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна),

Олександра Кальницька (Харківський національний автомобільно-дорожній університет),

Андрій Касаткін (Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка),

Любов Колбасова (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна),

Катерина Константинова (Харківський національний університет будівництва та архітектури),

Дар’я Пилипенко (Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»),

Артем Харченко (Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»),

Артем Череватенко (Харківський гуманітарний університет «Народна українська академія»),

Діана Чудєнцова (Харківська гуманітарно-педагогічна академія),

Яна Щеглова (Національний аерокосмічний університет імені М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут),

Юлія Щербунова (Українська інженерно-педагогічна академія),

Марина Ярець (Харківський національний університет будівництва та архітектури).

Наприкінці заходу присутні детально ознайомилися з експонатами виставки. Загалом «Університетська наука: внесок у сталий розвиток та обороноздатність держави» — це унікальне поєднання наукових здобутків каразінської спільноти, зокрема в галузях новітніх функціональних матеріалів, нових пристроїв і хімічних матеріалів, здоров’я та екології, медичної фізики, розробки теорії регуляції тривалості життя, астрофізики та космології, фізики малих тіл та сонячної системи; археології; контролю якості середовища, фізики метаматеріалів, енергетичної безпеки держави, альтернативної енергетики; цифрової та комп’ютерної електроніки; обороноздатності та безпеки держави.

Повний фотозвіт можна переглянути на офіційній сторінці університету у Facebook.

Текст: Ольга Левко
Фото: Вікторія Якименко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання