Відкриття виставки «Покликання — реставрація. 35 років відданої праці»

31 жовтня 2019 року
Культура

У музеї археології Каразінського університету відбулося відкриття виставки відреставрованих музейних предметів «Покликання — реставрація. 35 років відданої праці» з нагоди 35-річчя Харківської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України.

В експозиції представлено понад 80 унікальних творів мистецтва семи музейних закладів Східної України. Це твори станкового олійного та темперного живопису, графічні твори, раритетні документи, предмети декоративно-ужиткового мистецтва з порцеляни, фаянсу, глини, скла, тканини, дерева, металу, археологічні знахідки тощо. Серед експонатів є речі унікальні як за складністю проведених реставраційних робіт, так і за своєю мистецькою цінністю. Крім цього, присутні мали змогу оглянути на стендах ті відреставровані предмети, які не можуть бути представлені на виставці наживо.

«Сьогоднішня виставка особлива. Це пов’язано з тим, що ми відзначаємо плідну роботу художників-реставраторів. Ці люди повернули до життя не просто речі з минулого, а справжні витвори мистецтва. І зробити це було дуже складно, адже це кропітка робота», — зауважив завідувач кафедри історіографії, джерелознавства та археології історичного факультету, професор Сергій Посохов. Він також наголосив на тісній співпраці музеїв та представників реставраційної справи.

Завідувач Харківської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України Тамара Єрьоменко ознайомила із діяльністю очолюваної нею організації: «Харківська філія — це високопрофесійний колектив. Він нараховує 14 художників-реставраторів за різними напрямами: олійного та темперного живопису, графіки та документальних пам’яток, кераміки, зокрема археологічної кераміки, творів з тканини, дерева та етнографічних пам’яток».

Також на захід завітала генеральний директор Національного науково-дослідного реставраційного центру України Світлана Стрєльнікова, колеги-реставратори з Львівської та Одеської філій, представники музейних закладів Східної України, які привітали харківських реставраторів з ювілейною датою.

 
Текст: Валерія Харченко
Фото: Вікторія Якименко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання