Відкриття виставки «Харків як університетське місто»

17 травня 2019 року
Культура

16 травня 2019 року в Каразінському університеті відбулося відкриття виставки «Харків як університетське місто», присвяченої Міжнародному дню музеїв, який щороку відзначається 18 травня.

З вітальним словом до присутніх звернулася директор музею історії університету Вікторія Іващенко. Традиційно наприкінці навчального року нагороджено подяками та сертифікатами працівників та студентів університету, які активно співпрацювали з музеєм протягом року.

Привітав з Днем музеїв голова асоціації музеїв закладів вищої освіти, завідувач кафедри історіографії, джерелознавства та археології історичного факультету, професор Сергій Посохов: «Харків — це потужний центр студентського життя, університетське місто. Співпраця музеїв закладів вищої освіти підтверджує, що в нас є пам’ять, яку необхідно зберігати, є про що говорити, згадувати, відзначати. Адже кожен харківський університет та інститут є осередком, який пишається досягненнями своїх вихованців».

Він також зазначив, що було започатковано традицію нагородження випускників, які реалізували протягом року інноваційні проекти, мають досягнення в галузі музейної, архівної справи чи пам’яткоохоронної діяльності. Цьогоріч загальним рішенням кафедри історіографії, джерелознавства та археології історичного факультету нагороджено співробітницю музею історії Ольгу Красько.

«Харківський університет впливав на сприйняття міста його мешканцями, жителями інших населених пунктів. Це сприйняття та образи Харкова як міста університетського ми спробували показати за допомогою поштової продукції. Саме в історичній динаміці можна побачити, як постійно університет впливав на образи міста, робив Харків значущим, — зазначив старший науковий співробітник музею історії Павло Єремєєв. — Представлені марки, конверти, поштові листівки — це насамперед колекція Володимира Соловйова та музею історії Харківського університету».

Загалом на експонатах зображені пам’ятні місця Харкова, зокрема, пов’язані з Каразінським університетом. Представлена поштова продукція має символіку Харківського університету, портрети його видатних вихованців, викладачів та почесних членів. Наприкінці відкриття на відвідувачів чекала інтерактивна екскурсія, підготовлена студентами історичного факультету, під час якої присутні дізналися про історію університету від заснування до сучасності.

Виставка працюватиме впродовж літа 2019 року.

Текст: Валерія Харченко
Фото: Вікторія Якименко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання