Університет відзначає 215-ту річницю від дня заснування

17 листопада 2019 року
Культура

17 листопада 1804 року відбулася знаменна подія в історії Каразінського університету. Того дня 215 років тому видатний просвітник Василь Каразін за підтримки дворянства та міської управи отримав Стверджувальну грамоту від імператора Олександра І. Тоді Каразінський університет отримав назву Харківського Імператорського університету й став у витоків усієї вищої освіти Харківщини, дав початок розвитку всього регіону, становлення Харкова як потужного промислового, наукового, культурного центру.

З Харківським університетом пов’язані імена всесвітньо відомих учених, науковців та просвітників, як-от: Петро Гулак-Артемовський, Олександр Ляпунов, Микола Костомаров, Микола Барабашов, Микола Бекетов, Дмитро Багалій та багато-багато інших. У Каразінському, в єдиному закладі вищої освіти України, навчалися та працювали три лауреати Нобелівської премії: біолог Ілля Мечников, економіст Семен Кузнець, а також фізик Лев Ландау. Серед почесних докторів університету — перший президент України Михайло Грушевський.

З університетом пов’язане видання перших вітчизняних газет і часописів, створення перших наукових товариств.

За роки існування університет закінчили понад 130 000 осіб. Імена вихованців університету увічнені в географічних назвах, назвах космічних об’єктів, рослин і мінералів, законів і формул. Багато вулиць міста названо на честь професорів, науковців, вихованців університету.

Університет має давні традиції міжнародного співробітництва, є учасником освітніх та професійних асоціацій, що свідчить про визнання світовою науковою спільнотою вагомої ролі університету у сфері підготовки висококваліфікованих фахівців з різних галузей, а також посідає високі позиції у національних та міжнародних рейтингах університетів.

Вітаємо каразінську спільноту зі святом! Бажаємо процвітання, подальшої успішної праці, високих досягнень на науковій та освітній нивах.

Текст: Ольга Левко
Фото: Вікторія Якименко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання