Університет долучився до всеукраїнської акції «Запали свічку»

23 листопада 2019 року
Культура

Щороку в четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять мільйонів жертв голодоморів — трагічних подій 1921–1922, 1932–1933 та 1946–1947 років, що назавжди закарбовані у свідомості українського народу як найжахливіші сторінки історичного минулого.

Представники каразінської спільноти долучилися до пам’ятних заходів: у музеї історії університету відбулася зустріч-реквієм за участю ректора, академіка Віля Бакірова, деканів факультетів, викладачів, працівників та студентів університету.

Також до заходу долучився почесний доктор Каразінського університету, італійський астрофізик, професор Неапольського університету імені Фрідріха ІІ Массімо Капаччіолі.

«Сьогодні по усій Україні: у великих і маленьких містах, селах — люди запалюють свічки у пам‘ять тих, хто загинув страшною смертю під час голодоморів. Тривалий час про це ніде не писали, не повідомляли. Це було таємницею. Коли було відкрито архіви, оприлюднено документи, свідчення людей, які пережили це страшне лихо, то, скажу відверто, спершу важко було все сприймати. Адже це така страшна, глибока, інфернальна трагедія. І ми збираємося та запалюємо свічки сьогодні, щоб вшанувати пам’ять тих, хто безневинно віддав своє життя, у такий спосіб ми докладаємо свою лепту, хоч і невелику, в те, щоби це не повторилося», — зауважив Віль Бакіров.

Також поділився своїми міркуваннями щодо того, чому такі жахливі події могли статися, доцент кафедри історії України історичного факультету Денис Журавльов. Науковець зазначив, що причиною й сутністю голодоморів є саме страх, зокрема, з боку влади, яка не знала, що робити з селянством, як їх упокорити. Тому більшовики вирішили знищити нижній рівень піраміди потреб Маслоу, де знаходиться межа фізичного виживання, та залякати селян неможливістю поїсти.

Він торкнувся проблеми психотравми — страху перед можливістю повторення подібного, — яку успадкували всі наступні покоління і яка впливає на вчинки, визначає поведінку всього народу. Денис Журавльов наголосив на важливості не витісняти, не забувати цей травматичний досвід, а проговорювати, пам’ятати, виявляти співчуття до тих, хто помер і хто вцілів.

Також поділився спогадами про те, як голодомор торкнувся його сім’ї, декан фізико-технічного факультету, професор Ігор Гірка.

Наприкінці заходу присутні долучилися до всеукраїнської акції «Запали свічку», вшанувавши пам’ять жертв голодоморів хвилиною мовчання та запаливши свічки пам’яті у вікнах університету.

Текст: Юлія Коваль

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання